Quantcast

Talibano vadovybėje augant susipriešinimui, atsistatydino biuro Katare vadovas

  • Teksto dydis:

Katare įsikūrusio Talibano Politinio biuro vadovas atsistatydino, o šios įtakingos figūros pasitraukimas iš judėjimo vadovybės atspindi augantį vidinį susipriešinimą dėl neseniai įvykusios valdžios pereigos.

Mula Akhtaras Mansouras (Achtaras Mansuras) penktadienį buvo paskelbtas naujuoju Talibano vadovu, sukilėliams patvirtinus, kad šiam kovotojų judėjimui apie du dešimtmečius vadovavęs mula Omaras mirė.

Tačiau iškart po to išryškėjo susipriešinimas tarp mulos Mansuro ir jo varžovų, nepripažįstančių jo paskyrimo, o tai liudija, kad Talibaną ištiko rimčiausia pastaraisiais metais vadovybės krizė, galinti suskaldyti šį judėjimą į atskiras grupuotes.

Augantį vidinį susipriešinimą dar išryškino Tayebo Aghos (Tajibo Agos) pirmadienį paskelbtas sprendimas atsistatydinti iš Talibano Politinio biuro, kuris buvo įsteigtas Katare 2013 metais ir yra atsakingas už taikos derybas, vadovo posto.

„Kad galėčiau gyventi švaria sąžine ir laikytis mulos Omaro principų, nusprendžiau, jog mano darbas politinio biuro vadovo poste baigtas“, - rašoma T.Aghos pareiškime, pasirodžiusiame interneto svetainėje, kurioje dažnai skelbiami Dohos biuro pranešimai. Jo autentiškumą patvirtino ir vienas talibų šaltinis.

Minėtas talibų šaltinis sakė, kad mulos Mansuro patarėjai mėgina įtikinti T.Aghą atšaukti savo atsistatydinimą, tačiau šis jo pareiškimas yra dar vienas patvirtinimas, kad Talibane tvyro susipriešinimas dėl aistras kurstančios politinės pereigos.

„Mulos Omaro mirtis buvo laikoma paslaptyje dvejus metus, - sakė T.Agha. - Laikau tai istorine klaida.“

Talibanas nenurodė, kada ir kur mirė mula Omaras, bet Afganistano vyriausybė pranešė, kad tai įvyko Karačyje 2013-ųjų balandį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių