Quantcast

Taivanas pasipiktinęs dėl Kinijos komentaro apie „emocingą“ šalies prezidentę

  • Teksto dydis:

Pasipiktinę Taivano gyventojai internete išliejo savo pyktį dėl vieno kinų analitiko seksistinių komentarų, kuriuose sakoma, kad naujoji salos prezidentė laikosi „emocingos“ politikos, nes yra netekėjusi moteris.

Wang Weixingas (Vang Veisingas), Kinijos liaudies išsivadavimo armijos analitikas ir Asociacijos santykiams Taivano sąsiauryje valdybos narys, šią ataką surengė išaugus įtampai Pekino ir Taibėjaus santykiuose po to, kai Taivano prezidente pirmą kartą buvo išrinkta moteris Tsai Ing-wen (Cai Ing-ven), kuri skeptiškai vertina Pekiną.

Tsai Ing-wen administracija ir valdančioji DPP partija atsisakė komentuoti šiuos komentarus, tačiau pasipiktinę šalies politikai ir eiliniai piliečiai atvirai reiškė savo nepasitenkinimą jais.

„Tai labai juokingas pareiškimas ir vienišų žmonių diskriminavimas. Kiekvienas turi teisę pasirinkti savo gyvenimo būdą turėdamas partnerį arba likdamas vienišas ir tai reikia gerbti“, – sakė DPP įstatymų leidėja Yeh Yi-chin (Jė Ji-čin) naujienų agentūrai AFP.

Kitas įstatymų leidėjas Wang Yu-minas (Vang Ju-minas) taip pat pasipiktino šiais komentarais.

„Tokia asmeninė ataka yra ypač netinkama. Tai yra diskriminacija lyčių pagrindu ir mes griežtai priešinamės tokiems pareiškimams“, – sakė Wang Yu-minas iš Pekinui draugiškos KMT partijos.

Wang Weixingas savo laiške vienam laikraščiui rašė, kad naujosios prezidentės politikai poveikį daro jos „netekėjusios politikės moters“ statusas.

„Jos stilius ir strategija vykdant politiką nuolat krypsta emocingumo, asmeniškumo ir kraštutinumo link“, – rašė Wang Weixingas, kuris pridūrė, kad Tsai Ing-wen yra linkusi skirti pernelyg didelį dėmesį detalėms ir trumpalaikiams tikslams, o ne bendriems strateginiams sumetimams.

„Analizuojant žmogišku požiūriu, kaip vienišai politikei moteriai jai trūksta emocinės meilės aplinkos, šeimos suvaržymų ar rūpesčio dėl vaikų“, – sakoma laiške

Taivano interneto vartotojai ketvirtadienį prisidėjo prie įstatymų leidėjų, smerkdami kinų analitiko komentarus.

„Kodėl jis nekritikuoja būrio nevedusių vyrų politikų, kurie turi nesantuokinių ryšių? (Jis yra) šovinistinė kiaulė, kenkianti lyčių lygybei“, – parašė vienas komentatorius Taivano laikraščio „Taiwan's Liberty Times“ paskyroje tinkle „Facebook“.

„Ar nusikaltimas būti netekėjusiai? Toks pareiškimas tik parodo pasauliui kokia iškrypusi yra Kinija“, – parašė kitas komentatorius „Apple Daily“ svetainėje.

„Kinija yra tokia barbariška“, – pridūrė dar vienas.

Tsai Ing-wen Pekino buvo kritikuojama už atsisakymą atvirai paremti „vienos Kinijos principą“, pagal kurį Taivanas laikomas Kinijos dalimi. Tačiau ankstesnė kritika nebuvo tokia asmeniška.

Wang Weixingo aprašymas prieštarauja Tsai Ing-wen ramybei, kone profesoriškai manierai ir tam laipsniui, kuriuo ji, kaip įsivaizduojama, atsižvelgia į iššūkius, tenkančius šiai 23 mln. gyventojų turinčiai salai, įskaitant būtinybę gaivinti ekonomiką ir derinti Kinijos reikalavimus su Taivane jaučiamu nepritarimu politinei sąjungai su Pekinu.

Tačiau, nors ir deklaravo nepasitenkinimą, Pekinas reaguodamas nepadidino diplomatinio, ekonominio ar karinio spaudimo, galbūt – nenorėdamas dar labiau atstumti Taivano visuomenės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių