Quantcast

Tailande pradedamas nuverstos premjerės Y. Shinawatros apkaltos procesas

  • Teksto dydis:

Tailando kariuomenės paskirtas parlamentas penktadienį pradėjo apkaltos procesą prieš nuverstą premjerę Yingluck Shinawatrą (Jinglak Činavatą) dėl didelių nuostolių valstybei atnešusios ryžių augintojų subsidijavimo programos, žengdamas žingsnį, laikomą tolesniu mėginimu visiškai atimti politinę įtaką iš jos šeimos.

Yingluck Shinawatra buvo pašalinta iš pareigų gegužę, kai teismas ją pripažino piktnaudžiavus valdžia. Dar po kelių dienų armija įvykdė perversmą po kelis mėnesius trukusių audringų gatvės demonstracijų Bankoke, per kurias retkarčiais prasiverždavo smurtas, kariškiams nusprendus nuversti premjerės vyriausybę.

Kitą dieną po to, kai premjerė buvo nušalinta, Tailando nacionalinė antikorupcinė komisija pripažino ją kalta dėl netinkamo subsidijų programos valdymo.

Penktadienį priimtas sprendimas dar vienu žingsniu priartina chuntą, oficialiai vadinamą Nacionaline taikos ir tvarkos taryba (NTTT), prie tikslo atimti politinę įtaką iš Yingluck Shinawatros ir jo brolio – buvusio premjero Thaksino Shinawatros (Taksino Činavatos).

Tailandą politiniai neramumai krėtė nuo 2006 metų, kai per ankstesnį pučą buvo nuverstas Thaksinas Shinawatra. Karalystės visuomenė yra smarkiai susiskaldžiusi į jo šalininkus ir priešininkus.

Niujorke įsikūrusio politinių konsultacijų centro „Eurasia Group“ Pietryčių Azijos specialistė Ambika Ahuja (Ambika Ahudža) sakė, kad kariuomenė apkaltos grėsmę naudojo kaip „derybų kozirį“.

„Atsižvelgdama į Thaksino šalininkų liaudyje potencialų atoveiksmį, armija elgsis atsargiai, – prognozavo A.Ahuja. – Kariškiai norės pasinaudoti apkaltos galimybe kaip derybų koziriu, o ne nedelsiant užbaigti žaidimą.“

Tailande apkalta gali būti surengta netgi iš posto pasitraukusiems pareigūnams. Jeigu per šį procesą ekspremjerės kaltė būtų įrodyta, Yingluck Shinawatrai grėstų draudimas penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių