Quantcast

Svarbiausios JAV specialiojo prokuroro tyrimo dėl Rusijos išvados

  • Teksto dydis:

JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris) 22 mėnesius aiškinosi, ar Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos štabas buvo slapta susimokęs su Rusija, siekiant paveikti 2016 metų prezidento rinkimų rezultatus.

Jo išvada? – Susimokymo nebuvo.

Tačiau į klausimą, ar D. Trumpas netrukdė vykdyti teisingumo, aiškaus atsakymo nėra. Pristatydamas R. Muellerio tyrimo išvadas, generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras) sakė, kad specialusis prokuroras šiuo klausimu nepasisakė. Tačiau W. Barras nusprendė, kad D. Trumpas nepažeidė įstatymo. Šis jo sprendimas iškart sulaukė griežtos kritikos iš Atstovų Rūmų demokratų, tvirtinančių, kad įtarimai dėl prezidento neišsklaidyti. 

Pateikiame svarbiausias R. Muellerio tyrimo išvadas:

Slapto susimokymo nebuvo

R. Muelleris tai aiškiai konstatavo.

W. Barro cituotose slaptos ataskaitos išvadose teigiama, kad tyrimo metu „nebuvo nustatyta, kad D. Trumpo rinkimų komandos nariai buvo slapta susimokę ar koordinavo savo veiksmus su Rusijos vyriausybe, šiai vykdant kišimosi į rinkimus veiklą“.   

Ši išvada yra pergalė D. Trumpui, kasdien tvirtinusiam, kad jokio susimokymo nebuvo. 

Vis dėlto detalių pateikta labai mažai. W. Barras sako, kad daugiau slaptos ataskaitos medžiagos ar kitos informacijos, surinktos tyrimo metu, jis galės paskelbti tik pasikonsultavęs su R. Muelleriu ir kitais Teisingumo departamento pareigūnais. 

W. Barro laiške nerašoma, kokiais faktais R. Muelleris grindžia savo išvadą, kad virtinė D. Trumpo bendražygių, turėjusių kontaktų su Rusija, nepadarė nusikaltimo. Taip pat neatsakyta į klausimą, kodėl kai kurie iš šių žmonių melavo federaliniams tyrėjams ar Kongresui per tyrimą dėl Rusijos, nes tyrimai nebuvo tiesiogiai koordinuojami.   

Nerado nuginčijamų įrodymų dėl trukdymo teisingumui, tačiau ir nereabilitavo

R. Muelleris nepateikė aiškios išvados dėl to, ar D. Trumpas trukdė vykdyti teisingumą, nusprendęs nepriimti konkretaus sprendimo šiuo klausimu.  

„Ataskaitoje nedaroma išvada, kad prezidentas įvykdė nusikaltimą. Tačiau jis ir nereabilituotas“, – rašė R. Muelleris.

Specialusis prokuroras pateikė įrodymų abiem pozicijoms pagrįsti.

Kaip sakė W. Barras, R. Muelleris paliko neišspręstus „sudėtingus teisės ir fakto klausimus apie tai, ar prezidento veiksmai ir ketinimai galėtų būti laikomi trukdymu teisingumui“, sakė W. Barras.

Nepersekioti baudžiamąja tvarka už trukdymą teisingumui nusprendė W. Baras

R. Muelleriui nepateikus jokios rekomendacijos, W. Barras sakė nusprendęs įsikišti.  

D. Trumpo generaliniu prokuroru paskirtas W. Barras sakė, kad kartu su savo pavaduotoju Rodu Rosensteinu (Rodu Rouzensteinu) nusprendė, jog nėra pakankamai įrodymų padaryti išvadą, kad prezidentas trukdė vykdyti teisingumą.     

Ši išvada paremta R. Muellerio tyrimu, o ne Teisingumo departamento pozicija, kad pareigas einančiam prezidentui negali būti pareikšti oficialūs kaltinimai, sakė W. Barras.  

Anot generalinio prokuroro, jis padarė išvadą, kad jokie D. Trumpo veiksmai neprilygo trukdymui vykdyti teisingumą ir nėra pakankamai įrodymų, patvirtintančių, kad jis veikė turėdamas blogų ketinimų.

W. Barras taip pat pažymėjo, kad nėra pagrindinio nusikaltimo, kuriuo būtų kaltinamas D. Trumpas.

Aukšta kartelė kaltinimui dėl susimokymo

Iš W. Barro laiško galima susidaryti tam tikrą vaizdą, kaip R. Muelleris sprendė klausimą dėl susimokymo. 

Vertindamas, ar amerikiečiai įvykdė nusikaltimų, susijusių su Rusijos kišimusi į rinkimus, R. Muelleris ieškojo įrodymų dėl specialaus „nepasakyto ar pasakyto žodžiais“ susitarimo tarp D. Trumpo rinkimų štabo ir Rusijos vyriausybės. 

W. Barras sakė, kad tyrėjai tokių įrodymų nerado. Tačiau jo laiške esama užuominų apie tam tikrus D. Trumpo kampanijos kontaktus su Rusija. Jame rašoma, kad R. Muelleris nustatė ne vieną atvejį, kai „su Rusija susiję asmenys siūlė padėti D. Trumpo kampanijai“.

Iš liudytojų parodymų Didžiajai žiuri žinoma, kad R. Muelleris kruopščiai tyrė 2016 metų birželį dangoraižyje „Trump Tower“ surengtą susitikimą su viena teisininke iš Rusijos. Jame dalyvavo ir prezidento vyresnysis sūnus Donaldas Trumpas Jr. (Donaldas Trampas jaunesnysis), nors susitikimas buvo apibūdintas kaip Rusijos vyriausybės bandymas padėti jo tėvui. D. Trumpas Jr. tikėjosi, kad šis susitikimas padės gauti jo tėvo varžovę prezidento rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton) kompromituojančios medžiagos.    

Iš teismo dokumentų taip pat žinoma, kad R. Muelleris išsiaiškino, jog vienas Maltos profesorius pasakė D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėjui užsienio politikos klausimais, kad rusai turi elektroninių laiškų, kompromituojančių H. Clinton. Ši žinia buvo perduota kelios savaitės prieš į viešumą iškylant informacijai, kad buvo įsilaužta į Demokratų partijos kompiuterių tinklus. 

Be to, D. Trumpas rinkimų kampanijos metu bandė sudaryto verslo sandorį Rusijoje. Čia jam talkino jo asmeninis advokatas, aptaręs pasiūlymą su vienu Kremliaus atstovu.

Tačiau, pasak R. Muellerio, amerikiečiai savo veiksmais nepažeidė įstatymų.    

Ar D. Trumpui niekas nebegresia?

Ne.

D. Trumpas taip pat figūruoja atskiroje Niujorke iškeltoje byloje, kur įtariamas nusikaltimu. Anot prokurorų, D. Trumpas nurodė savo asmeniniam advokatui Michaelui Cohenui (Maiklui Koenui) organizuoti neteisėtus mokėjimus už tylą, kad būtų užkirstas kelias rinkimų kampanijos metu kilti sekso skandalams. Niujorko prokurorai taip pat aiškinasi D. Trumpo inauguracijos finansinius reikalus.

Be to, prezidentas yra Kongrese vykdomų tyrimų dėmesio centre. Demokratai pradėjo didžiulio masto tyrimą, galintį smarkiai aptemdyti D. Trumpo perrinkimo kampaniją.      

Be to, dabar demokratai reikalauja W. Barro pateikti visą slaptą R. Muellerio ataskaitą ir visus jo surinktus įrodymus, kad jie patys galėtų pasidaryti išvadas.

Jie taip pat ragina iškviesti W. Barrą liudyti į Kapitolijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių