Quantcast

Stokholme įteiktos Nobelio premijos

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Stokholmo filharmonijoje Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas (Carl XVI Gustaf) įteikė 2017 metų Nobelio medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos premijas. Vienuolika garbingiausio pasaulyje apdovanojimo laureatų priėmė iš monarcho rankų diplomus ir aukso medalius.

Pradėdamas ceremoniją Nobelio fondo valdybos pirmininkas Karlas Henrikas Heldinas (Carl-Henrik Heldin) pažymėjo, kad principai, išsakyti Alfredo Nobelio (Alfred Nobel) testamente, aktualūs ir šiandien. „Humanistinės vertybės, kritinis mąstymas, mokslinių faktų ir žinių paieškos turi būti mūsų veiksmų ir sprendimų pagrindas - tiek mūsų asmeniniame gyvenime, tiek politikos ir verslo srityse“, - sakė jis.

Po atitinkamo Nobelio komiteto pirmininko įžanginio žodžio laureatai ėjo į sceną, pagal tradiciją papuoštą tūkstančiais gyvų gėlių, kur iš karaliaus rankų atsiėmė aukso medalius ir individualius diplomus.

Nobelio fiziologijos ir medicinos premija įteikta JAV biologams Džefriui Holui (Jeffrey Hall ), Maiklui Rosbašui (Michael Rosbash) ir Maiklui Jangui (Michael Young), atradusiems vadinamojo biologinio laikrodžio mechanizmą, kuris veikia beveik visose gyvose ląstelėse.

Nobelio fizikos premijos laureatais tapo amerikiečiai Raineris Veisas (Rainer Weiss), Baris Berišas (Barry Barish) ir Kipas Tornas (Kip Thorne). Apdovanojimas jiems įteiktas už esminį indėlį į LIGO projektą ir gravitacinių bangų tyrimus.

Nobelio chemijos premiją atsiėmė šveicaras Žakas Diubošė (Jacques Dubochet), Jungtinėse Valstijose gyvenantis vokiečių kilmės mokslininkas Joachimas Frankas (Joachim Frank) ir škotas Ričardas Hendersonas (Richard Henderson). Jie įvertinti už krioelektroninės mikroskopijos metodo plėtojimą.

Nobelio literatūros premija įteikta japonų kilmės britų rašytojui Kadzuo Išigurui (Kazuo Ishiguro). Rašytojas geriausiai žinomas kaip romano „Dienos likučiai“ (The Remains of the Day) autorius.

Nobelio ekonomikos premija įteikta amerikiečiui Ričardui H. Taleriui (Richard H. Thaler) už jo novatorišką darbą mažinant atotrūkį tarp ekonomikos ir psichologijos.

Nobelio medaliai su premijos steigėjo profiliu pagaminti iš 18 karatų aukso. Jie sveria po 175 gramus.

Po apdovanojimų įteikimo laureatai, svečiai, karališkosios šeimos nariai, mokslo, verslo ir kultūros elito atstovai dalyvavo tradiciniame pokylyje Stokholmo rotušėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių