Quantcast

Slovėnų patirtis: per kelias dienas galima pritraukti tūkstančius turistų

Mėgstamiausia turistų vieta Slovėnijoje yra Postoinos urvai, kuriuos per šias Velykas, nuo Didžiojo penktadienio iki Velykų pirmadienio, aplankė rekordiškai daug žmonių – 11,5 tūkst.  lankytojų iš 54 valstybių. Tai didžiausias skaičius per pastaruosius 30 metų, praneša LRT Radijas apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas.

Pramogą Postoinos urvuose siūlanti įmonė 2013 m. buvo paskelbta sėkmingiausiai dirbančia Slovėnijos turistine įmone. Ekonomikos krizė nesukliudė efektyviai jos veiklai. Be to, darbo užmokestis joje 2014 m. buvo beveik ketvirtadaliu didesnis nei vidutinis darbo užmokestis Slovėnijoje.  

Reikia paminėti, kad turizmas Slovėnijoje – itin svarbus sektorius. Jo įnašas į bendrąjį vidaus produktą (BVP) yra maždaug 13 proc., o turizmo paslaugų eksportas sudaro 40 proc. visų eksportuojamų paslaugų. Todėl šis sektorius šalyje sukuria apie 12 proc. visų darbo vietų.

Auga bendrasis vidaus produktas

Tiek ekonomikos rodikliai, tiek ekspertų prognozės rodo, kad Slovėnija pamažu išeina iš krizės. Finansų ministras Dušanas Mramoras teigia, kad vėl auga šalies ekonomika ir mažėja nedarbas.

Pagerėjo ir užsienio ekspertų prognozės dėl Slovėnijos ekonomikos padėties. BVP augimo prognozes pagerino Tarptautinis valiutos fondas (TVF): vasarį buvo prognozuojamas 1,9  proc. BVP augimas, o balandį – jau 2,1  proc. Vietiniai ekspertai pateikia dar optimistiškesnes prognozes ir teigia, kad BVP augs iki 2,4 proc.

BVP augimas pozityviai nuteikia pensininkus, viešojo sektoriaus darbuotojus ir asmenis, kurie gauna socialines išmokas. Prasidėjus krizei, Slovėnijoje buvo priimtas įstatymas, kuriame nustatyta, kad pensijos, socialinės išmokos ir viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestis bus įšaldytas iki tol, kol BVP per metus nepasieks 2,5  proc. ribos. Taigi augantis BVP reiškia, kad pensijos, socialinės išmokos ir viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestis padidės, t. y. vėl bus suderintas su BVP augimu.

Tarptautinių reitingų agentūrų vertinimai – stabilūs

Amerikiečių reitingų agentūra „Fitch“ pastaruoju metu nesumažino Slovėnijos valstybės skolinimosi reitingų ir jie išliko stabilūs.  Pasak agentūros atstovų, bankų sektoriaus reorganizacija Slovėnijoje padarė įtaką bendram ekonomikos pagerėjimui.

Skolinimosi reitingų stabilumą veikė ir biudžeto deficito sumažėjimas: 2014 m. jis siekė beveik 5 proc., o šiais metais, kaip prognozuojama, sumažės iki 3 proc. Valstybės skola, kuri 2014 m. siekė beveik 81 proc. BVP, „Fitch“ agentūros atstovų prognozėmis, šiemet padidės iki 83 proc. BVP, tačiau ateinančiais metais dėl taupymo reformų sumažės.

Vis dėlto agentūros atstovai atkreipia dėmesį į rizikos veiksnius, t. y. galimą valstybės skolos padidėjimą bei pablogėjusią makroekonominę situaciją, dėl kurios bus sunkiau gauti paskolas.

Mažėja nedarbas

Šiais metais Slovėnijoje sumažėjo bedarbių. 2014 m. nedarbas siekė 14 proc., o šiemet –13,3  proc.

Neseniai įkurtos ir kol kas tik augančios įmonės su darbuotojais vėl sudaro neterminuotas darbo sutartis, kurios jiems suteikia socialinio ir finansinio saugumo jausmą bei atspindi įmonių ilgalaikius planus.

Viena tokių įmonių, kuri buvo įkurta per krizę ir kurios gaminiai šiuo metu vieni populiariausių pasaulyje, yra „Outfit 7“. Pavyzdžiui, daug kam žinomas jos gaminys – žaidimas vaikams išmaniajame telefone „Kalbantis katinas Tomas“. „Outfit 7“ įkūrė antrinę įmonę, kuri šiuo metu ieško įvairių profilių naujų darbuotojų.

Kad ekonomika auga, jaučia tik dalis slovėnų

Vis dėlto tiek užsienio, tiek vietiniai ekspertai atkreipia dėmesį, kad kol kas Slovėnijos ekonomikos augimas nėra stabilus. Slovėnijos finansų ministras teigia, kad BVP augimas dar nepasiekė 2008 m. rodiklių.

Be to, remiantis tyrimų duomenimis, tik penktadalis Slovėnijos gyventojų jaučia ekonomikos augimą. Labiausiai tai šiuo metu jaučia asmenys, kurių neto darbo užmokestis siekia 1 100 eurų (tai daugiau nei vidutinis darbo užmokestis). Šiuo metu vidutinis neto darbo užmokestis Slovėnijoje siekia 990 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aiste

Aiste portretas
Ten tikrai grazu. Uzsukome vaziuodami i Kroatija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių