Quantcast

Slovakijos premjeras vyks į Antrojo pasaulinio karo pabaigos renginius Maskvoje

  • Teksto dydis:

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas) pirmadienį pareiškė, kad dalyvavus Rusijoje vyksiančiose pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimo renginiuose, kuriuos dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje boikotuoja daugelis ES šalių, tik praleis karinį paradą.

Šis R.Fico pranešimas išryškina diplomatines subtilybes, kurių turi imtis regiono šalys, kad liktų išvien su savo Europos partnerėmis, tačiau neįžeistų Rusijos – svarbios prekybos partnerės, o kai kam ir buvusios sovietinių laikų valdovės.

„Jeigu kam nors dėl to kyla problemų, man negėda. Tokia yra istorija“, – sakė ministras pirmininkas R.Fico žurnalistams Bratislavoje.

Kodėl priėmė tokį sprendimą premjeras nepaaiškino, tačiau pasekė Čekijos prezidento pavyzdžiu, kuris apie savo dalyvavimą gegužės 9-osios renginiuose pranešė dar anksčiau.

JAV ambasadorius Prahoje Andrew Schapiro (Endriumi Šapiru) išsakė rimtų abejonių dėl prorusiško M.Zemano ketinimų būti „tikriausiai vieninteliu Europos Sąjungos valstybės vadovu“, stebėsiančiu Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksiantį Pergalės dienos paradą, skirtą 70-osioms Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacių Vokietiją metinėms.

Anot ambasadoriaus, būtų „nepatogu“ ir „apgailėtina“, jeigu M.Zemanas stebėtų paradą Raudonojoje aikštėje, kai Rusijos karinės pajėgos destabilizuoja savo kaimynę Ukrainą.

Vėliau M.Zemano atstovas pareiškė, kad prezidentas priėmė „suverenų ir nepriklausomą“ sprendimą gegužės 9 dieną vykti į Maskvą dalyvauti pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjime, tačiau karinio parado nestebės.

Pats M.Zemanas sakė, kad praleis Rusijos prezidento Vladimiro Putino galios demonstraciją, kad galėtų susitikti su R.Fico. Tokį jo sprendimą paskatino JAV ambasadoriaus Čekijoje kritika.

Pernai prieš ES sankcijų Maskvai pratęsimą pasisakęs R.Ficas yra artimas prorusiško Čekijos respublikos prezidento Milošo Zemano sąjungininkas.

R.Fico ir M.Zemanas, kurių šalys iki 1993 metų taikaus pasidalinimo sudarė Čekoslovakiją, padės vainikus prie nežinomo kareivio kapo Maskvoje, o paskui dalyvaus priėmime Kremliuje.

Žinoma, kad pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ųjų metinių minėjime Maskvoje ketina dalyvauti ir Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras), Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), taip pat Kubos, Indijos, Mongolijos, Serbijos, Pietų Afrikos Respublikos bei Vietnamo lyderiai. Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) taip pat patvirtino savo dalyvavimą.

Dauguma Vakarų lyderių nusprendė ignoruoti šių metų Pergalės dienos paradą, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažadėjo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui atvykti į Maskvą gegužės 10 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai

Teisingai  portretas
daro,gyvenimas nesibaigia siandien,reikia galvoti apie rytoju.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių