Quantcast

Škotijos parlamentas „Brexit“ išvakarėse balsuos dėl naujo referendumo

  • Teksto dydis:

Likus vos dienai, kai Didžioji Britanija oficialiai inicijuos pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą, Škotijos parlamentas antradienį tikriausiai pritars raginimams organizuoti naują referendumą dėl nepriklausomybės.

Įstatymų leidėjai Edinburge turėtų išreikšti palaikymą Škotijos vyriausybės vadovės Nicolos Sturgeon (Nikolos Sterdžin) siekiui rengti naują plebiscitą, nepaisydami Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May (Teresos Mei) paskutinę minutę išsakytų prašymų to nedaryti.

Škotijos įstatymų leidėjai dėl naujo referendumo turėjo balsuoti dar praėjusį trečiadienį. Numatytas balsavimas buvo atidėtas dėl tą pačią dieną šalia Britanijos parlamento Londone surengto teroro išpuolio, per kurį žuvo keturi žmonės ir dar dešimtys buvo sužeisti.

Tačiau ši ataka nesustabdė „Brexit“ proceso – Th.May pažadėjo laikytis savo plano trečiadienį inicijuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir tokiu būdu pradėti oficialias išstojimo iš Bendrijos derybas, truksiančias dvejus metus.

Pernai birželį Britanijoje įvykęs referendumas, kuriame rinkėjai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, paskatino N.Sturgeon pradėti kampaniją už naują plebiscitą dėl nepriklausomybės.

Valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė tvirtina, kad regionas prieš savo valią verčiamas palikti Bendriją.

Tiek Škotija, tiek Šiaurės Airija birželį vykusiame plebiscite pasisakė už tolesnę narystę bloke. Tuo tarpu Anglijos ir Velso rinkėjai pasisakė už „Brexit“.

„Nesustabdoma jėga“

Pirmadienį Škotijoje N.Sturgeon susitiko su Th.May. Britanijos premjerė susitikime pakartojo, jog „dabar netinkamas metas referendumui“. Pasak jos, keturi Jungtinės Karalystės kraštai visi kartu yra „nesustabdoma jėga“.

SNP lyderė yra sakiusi, jog referendumas dėl nepriklausomybės turėtų įvykti vėliausiai iki 2019 metų pavasario, dar prieš Britanijos pasitraukimą iš ES. Kai užsitikrins Škotijos parlamento palaikymą, N.Sturgeon vis tiek dar reikės Londono sutikimo plebiscitui organizuoti.

Th.May būtų politiškai rizikinga atmesti tokį prašymą. Be to, jos vyriausybė taip pat priversta ieškoti būdų, kaip išspręsti rimtą politinę krizę Šiaurės Airijoje.

Sausį dėl konflikto tarp dviejų pagrindinių Šiaurės Airijos politinių jėgų – probritiškos Demokratinės junionistų partijos (DUP) ir airių nacionalistų „Sinn Fein“ – žlugo provincijos vyriausybė. Partijoms buvo duota laiko iki pirmadienio 16 val. (18 val. Lietuvos laiku) sudaryti naują susitarimą dėl valdžios pasidalijimo, tačiau joms nepavyko to padaryti.

Britanijos vyriausybė skyrė papildomo laiko deryboms. Jei išeitis iš aklavietės nebus rasta, provincijoje gali būti šaukiami nauji rinkimai arba įvestas tiesioginis valdymas iš Londono.

Provincijos likimas yra vienas iš prioritetų, kuriuos iškėlė ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

„Nepalaikysime nieko, kas silpnintų dialogą ir taiką Šiaurės Airijoje“, – rašė jis dienraščio „Financial Times“ pirmadienio numeryje.

„Metas susitelkti“

Nors Th.May tvirtina, kad sieks visai Jungtinei Karalystei palankiausio „Brexit“ susitarimo, tai neįtikino SNP, kuri nekart įspėjo apie neigiamas pasitraukimo iš ES pasekmes.

Ekonominis neapibrėžtumas, kuris lauktų Škotijos pasitraukus iš Jungtinės Karalystės, buvo vienas svarbiausių veiksnių, skatinusių per 2014-ųjų referendumą škotų rinkėjus balsuoti prieš savo regiono nepriklausomybę.

Dabar SNP tvirtina, kad pasitraukimas iš Europos bendrosios rinkos Škotijai atsieis dešimtis tūkstančių darbo vietų.

Škotijos ekonomika pirmadienį sulaukė pastiprinimo, žvalgymo įmonei „Hurricane Energy“ paskelbus apie Didžiosios Britanijos vandenyse į vakarus nuo Škotijos Šetlando salų aptiktą „didžiausią neįsisavintą“ naftos telkinį.

Tačiau finansinio palaikymo sulaukė ir Th.May – Kataras įsipareigojo per penkerius metus į Jungtinės Karalystės ekonomiką investuoti 5 mlrd. svarų (5,8 mlrd. eurų).

Ši žinia išsklaidys nuogąstavimus, kad investuotojai paliks Didžiąją Britaniją, kai ši pasitrauks iš ES ir Europos bendrosios rinkos – o Th. May yra sakiusi, kad tai yra būtina siekiant kontroliuoti imigraciją.

Tiek Th.May, tiek N.Sturgeon pareiškė, jog nėra pasirengusios eiti į kompromisą, ir ši problema veikiausiai nebus išspręsta iki oficialios „Brexit“ derybų pradžios.

Ministrė pirmininkė prieš „Brexit“ proceso pradžią paragino išsaugoti vienybę.

„Dabar laikas mums susitelkti, o ne būti atskirai. Susitelkti, kad užsitikrintume geriausią įmanomą susitarimą visai JK“, – sakė Th.May.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių