Quantcast

Škotijai bus suteikta didesnė autonomija

  • Teksto dydis:

Škotijai gali būti suteikta didelių naujų galių, įskaitant teisę nustatyti pajamų mokesčio tarifus ir kontroliuoti socialines išmokas - tai rodo naujas planas, kurį ketvirtadienį pristatė vyriausybės paskirta komisija.

„Rekomendacijos šioje sutartyje lems didžiausią galių perdavimą Škotijos parlamentui nuo jo įkūrimo“, – Edinburge sakė komisijos vadovas lordas Robertas Smithas (Robertas Smitas).

Trijų pagrindinių Didžiosios Britanijos partijų lyderiai pažadėjo suteikti Škotijai didesnę autonomiją prieš rugsėjį įvykstant referendumui dėl regiono nepriklausomybės.

Vyriausybės paskirta komisija savo ataskaitoje taip pat siūlo perduoti Škotijai oro bendrovių keleivių mokesčių ir dalies nacionalinių pardavimo mokesčių kontrolę, taip pat suteikti Škotijos gyventojams teisę balsuoti regioniniuose rinkimuose nuo 16 metų. Nacionalinė rinkėjų amžiaus riba yra 18 metų.

Tačiau teisė nustatyti įmonių pelno mokesčio tarifus išliks nacionalinės vyriausybės kompetencija.

Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sakė, kad šis planas jį „nudžiugino“. 

„Tai gera diena Jungtinei Karalystei ... Tęsime savo pažadus Škotijos žmonėms“, – sakė vyriausybės vadovas.

Jis taip pat pažadėjo, kad iki Kalėdų bus pristatytas planas suteikti daugiau galių Anglijos regioninei vyriausybei, atsižvelgdamas savo šalininkų Anglijoje, nepatenkintų dėl Škotijos autonomijos didinimo, reikalavimus.

Vyriausybė jautė spaudimą tesėti savo pažadus, kai Škotijos sąjungos su Jungtine Karalyste išsaugojimo šalininkai referendume nedidele persvara įveikė atsiskyrimo šalininkus.

Atitinkami decentralizacijos įstatymų projektai turėtų būti parengti iki sausio.

Škotijos regiono vyriausybę kontroliuoja už nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija, kurios narių po referendumo pagausėjo.

„Šis procesas visuomet bus sudėtingas. Jis reikalauja visų dalyvaujančiųjų kompromiso, – pažymėjo R.Smithas. – Jie mums parodė, kad mūsų politiniai lyderiai gali rasti bendrą kalbą, kad it kaip tai būtų sunku.“

Ketvirtadienį paskelbta ataskaita buvo parengta po ilgiau negu mėnesį vykusių derybų su penkių Škotijos parlamente vietų turinčių partijų atstovais. Joje taip pat atsižvelgta į 400 pasiūlymų, pateiktų organizacijų, ir daugiau negu 18 tūkst. pasiūlymų, pateiktų visuomenės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių