Quantcast

Skilimas britų politikoje: Leiboristų partiją paliko jau devintas parlamentaras

  • Teksto dydis:

Pagrindinę opozicinę Didžiosios Britanijos Leiboristų partiją penktadienį paliko jau devintas parlamentaras, protestuodamas prieš jos lyderio Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino) politiką.

Ianas Austinas (Ijanas Ostinas) tapo devintu pagrindinei opozicijos partijai priklausiusiu įstatymų leidėju, nutraukusiu savo narystę – tai yra didžiausias nuo 1981 metų toks skilimas britų politikoje.

Partiją parlamentarai paliko protestuodami prieš šios opozicinės politinės jėgos palaikymą „Brexit“ procesui ir nesugebėjimą numalšinti antisemitizmo savo gretose.

I. Austinas sakė, kad jis „pasibaisėjo įžeidimu ir baime, kurį žydams sukėlė Jeremy Corbynas ir Leiboristų partija“, bei teigė, jog jam pasidarė „gėda“ dėl kairiojo sparno opozicijos lyderio politikos.

„Siaubinga, kad ekstremizmo, antisemitizmo ir netolerancijos kultūra išvaro (iš partijos) gerus parlamentarus ir dorus žmones, pašventusius savo gyvenimą didžiajai politikai“, – sakė jis savo apygardos vietos laikraščiui „Express & Star“.

„Partijai dabar vadovauja kraštutinės kairės (atstovai), jie atsikratys daugybės dorų pagrindinės krypties parlamentarų, o aš tiesiog nematau, kaip ji gali grįžti ir vėl būti pagrindinės krypties partija, laimėjusia rinkimus ir pakeitusia šalį į gerąją pusę“, – kalbėjo I. Austinas.

Anksčiau šią savaitę iš Leiboristų partijos pasitraukė aštuoni parlamentarai, o iš Konservatorių partijos – dar trys. Visi jie sukūrė naują centristų bloką parlamente.

Trys konservatorės savo sprendimą motyvavo tuo, kad, jų manymu, partija tampa vis euroskeptiškesnė, o savo partiją palikę leiboristai nepatenkinti leiboristų politika dėl „Brexit“ ir antisemitizmo problemų.

Kol kas jie dirbs Bendruomenių Rūmuose kaip nepriklausoma frakcija, bet jau paskelbė planus, kad steigs naują centristinę partiją.

Tačiau I. Austinas, parlamente dirbantis nuo 2005-ųjų ir kažkada sakęs, kad 2016 metų referendumo dėl Britanijos išstojimo iš ES rezultatus reikia gerbti, tvirtino, kad prie minėtos naujos frakcijos jungtis neketina.

Dvi pagrindinės britų politinės jėgos nuožmiai ginčijasi dėl „Brexit“, ir artėjant kovo 29 dienai, kai numatomas šalies išstojimas iš ES, šie nesusitarimai net labiau paaštrėjo.

Leiboristų partija taip pat kaltinama antisemitizmu dar nuo 2015 metų, kai jos lyderiu tapo J. Corbynas – senas euroskeptikas ir antiizraelietiškų grupių šalininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių