Quantcast

Sirijos pajėgoms užėmus paskutinį IS bastioną „kalifatas“ eliminuotas

  • Teksto dydis:

JAV remiamos kurdų vadovaujamos pajėgos Sirijoje šeštadienį paskelbė užėmusios paskutinę džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) tvirtovę šalies rytuose ir pareiškė visiškai eliminavusios kone penkerius metus gyvavusį džihadistų „kalifatą“.

JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) kovotojai po šešis mėnesius trukusios operacijos iškėlė savo geltoną vėliavą Bagūze – atokiame paupio kaime, kuriame džihadistai laikėsi iš paskutiniųjų.

„Sirijos demokratinės pajėgos skelbia visiškai eliminavusios vadinamąjį kalifatą ir įveikusios ISIS (IS) 100 proc. (jo kontroliuotos) teritorijos“, – sakoma šio aljanso atstovo Mustefos Bali (Mustefos Balio) pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis nurodė, kad SDF po įnirtingų kautynių užėmė Bagūzo kaimą, paskutiniąją IS tvirtovę.

M. Bali pažadėjo, kad bus tęsiama kova su šios ekstremistų grupuotės likučiais, kol jie bus visiškai išnaikinti.

Ilga kampanija

Pranešimas žymi puspenktų metų trukusią įvairių pajėgų kampaniją prieš ekstremistų grupuotę, kuri per savo didžiausią klestėjimą 2014 metais kontroliavo Jungtinės Karalystės dydžio teritoriją Sirijoje ir Irake, įskaitant kai kuriuos didžiuosius miestus.

Dabar IS nebevaldo jokių teritorijų šiose šalyse, bet jos kovotojai toliau rengia atakas. Be to, Egipto Sinajaus pusiasalyje, Afganistane ir kitur veikia keletas ištikimybę IS paskelbusių grupuočių.

Omaro naftos telkinio teritorijoje, kuri buvo naudojama kaip pagrindinė SDF bazė galutiniam puolimo etapui, kovotojai sudėjo ginklus ir ėmė dainuoti bei šokti.

Drauge su JAV pasiuntiniu ir kurdų bei arabų genčių lyderiais kovotojai dalyvavo paminklo kritusiems kovos draugams atidengimo ir pergalės paminėjimo ceremonijoje.

Pasaulio lyderiai sveikino šią pergalę kaip svarbų etapą kovoje su IS ir jos ideologija, bet perspėjo, kad ši grupuotė, paskatinusi virtinę teroro atakų visame pasaulyje, dar toli gražu nenugalėta.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar penktadienį pareiškė, kad „Islamo valstybė“ Sirijoje yra „100 procentų“ įveikta.

„Teritorinis kalifatas Sirijoje buvo eliminuotas“, – sakė prezidento atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders).

Tokią žinią Baltieji rūmai paskelbė po daug dienų trukusios bombardavimo kampanijos ir kitų kurdų vadovaujamų pajėgų atakų Bagūzo kaime – paskutiniame IS kovotojų kontroliuotame žemės lopinėlyje.

Įnirtingas pasipriešinimas

JAV vadovaujamos koalicijos karo lėktuvai padėjo vietos sausumos pajėgoms pulti Bagūzą, kur buvo susidurta su įnirtingu džihadistų pasipriešinimu, taip pat rasta netikėtai daug civilių, buvusių kovotojų pozicijose.

„Kalifatas“, kurį 2014 metų viduryje paskelbė IS lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Baghdadis), ėmė griūti 2017 metais, kai per puolimus Irake ir Sirijoje buvo atkovoti pagrindiniai jo miestai Mosulas ir Raka.

Beveik penkerius metus trukusi kova su brutaliausia šių laikų džihadistų grupuote paliko sugriautus tūkstantmetį išstovėjusius miestus ir daugybę benamių žmonių.

JAV skaičiai rodo, kad IS kovotojų yra maždaug 40 tūkst., įskaitant daug užsieniečių.

IS kontroliuota teritorija mažėjo mėnuo po mėnesio, o 2018 metų rugsėjį SDF pradėjo galutinį puolimą prieš paskutinius „kalifato“ likučius Eufrato slėnio bastionuose.

„Ilgiausiai laikėsi daugiausia užsieniečiai – tunisiečiai, marokiečiai, egiptiečiai“, – naujienų agentūrai AFP sakė 21 metų kurdų kovotojas Hishamas Harunas (Hišamas Harunas).

Kaip nurodo padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per puolimą Eufrato slėnyje žuvo 630 civilių, 730 SDF kovotojų ir maždaug 1,6 tūkst. džihadistų.

Kurdų pareigūnus ir pagalbos organizacijas glumino tai, kiek daug žmonių buvo likę paskutiniame IS bastione Bagūze – mažame kaime, apie kurį iki šių metų nebuvo girdėję nė daugelis sirų.

Vis dar grėsmė

„Kalifato“ sutriuškinimas atveria naują operacijų etapą, per kurį bus siekiama eliminuoti šio judėjimo „miegančiąsias kuopeles“, šeštadienį pareiškė Sirijos kurdų vadovaujamų pajėgų vadas.

„Skelbiame pasaulio bendruomenei prasidedant kovos su teroristais naują fazę“, – per ceremoniją Omare sakė Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vyriausiasis vadas Mazloumas Kobane (Mazlumas Kobanė).

Vašingtonui pažadėjus smarkiai sumažinti savo pajėgas Sirijoje, M. Kobane ragino JAV vadovaujamą koaliciją toliau teikti pagalbą jo pajėgoms.

Pasak M. Kobane, per būsimas operacijas anksčiau džihadistų kontroliuotose teritorijose turi būti susitelkta sunaikinti kovotojų kuopeles, „keliančias didelę grėsmę mūsų regionui ir visam pasauliui“.

Po jo kalbėjęs JAV koalicijos pasiuntinys Williamas Roebuckas (Viljamas Rebukas) sutiko, kad „dar turime daug darbo, kad ilgam įveiktume“ IS.

„Istorinis pasiekimas“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sveikino Bagūzo atkovojimą ir sakė, kad buvo eliminuota „reikšminga grėsmė mūsų šaliai“.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) šeštadienį pareiškė, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) paskutiniosios tvirtovės Sirijoje sutriuškinimas yra „istorinis pasiekimas“, ir pagerbė britų bei kitas JAV vadovaujamos koalicijos pajėgas.

„Paskutiniosios „Daesh“ kontroliuotos teritorijos išvadavimas yra istorinis pasiekimas, kuris nebūtų buvęs įmanomas be jų pasišventimo, profesionalumo ir narsos“, – sakoma premjerės pranešime, kuriame vartojamas arabiškas IS akronimas.

„Sveikinu Britanijos pajėgų ir mūsų pasaulinės koalicijos partnerių, kovojusių su „Daesh“ Sirijoje ir Irake, nenuilstamą darbą ir nepaprastą narsą“, - pridūrė Th. May.

Džiahdistų dar yra didžiulėje rytinėje Sirijos dykumoje ir įvairiose kitose slėptuvėse, iš kurių jie galėtų vykdyti tam tikrą partizaninį sukilimą. Panašus sukilimas lydėjo IS iškilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) kovotojai..." - pagal kokį mandatą tos JAV suverenioje Sirijoje, ir jei ne pagal oficialiai teisėtos Sirijos valdžios kvietimą - KOKIAS ten 'pajėgas' JAV remia, ar nesibaigs jiems kaip ir su dušmanais Afganistane?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių