Quantcast

Šiaurės Korėjos lyderis žada sustabdyti branduolinius ir raketų bandymus

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) paskelbė, kad sustabdys branduolinius ir raketų bandymus, be to, uždarys branduolinių bandymų objektą, šeštadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

„Nuo balandžio 21-osios Šiaurės Korėja sustabdo branduolinius bandymus ir tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus“, – cituodama Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą pranešė „Yonhap“.

„Šiaurės (Korėja) uždarys branduolinių bandymų vietą šalies šiaurėje, kad įrodytų pažadą sustabdyti branduolinius bandymus“, – sakoma Pchenjano oficialiosios naujienų agentūros KCNA pranešime, kurį citavo „Yonhap“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje turėtų susitikti su Kim Jong Unu, šį pranešimą pavadino „labai geromis naujienomis“ pasauliui.

Pchenjano pareiškimas apie branduolinių ir raketų bandymų sustabdymą, kurio seniai siekė Vašingtonas, bus laikomas itin svarbiu žingsniu dedant intensyvias diplomatines pastangas dėl Korėjos pusiasalio.

Jis pasirodė likus mažiau nei savaitei iki Šiaurės Korėjos lyderio susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje.

Šiaurės Korėja pasigamino branduolinių ginklų, taip pasiekdama „didžią pergalę“, todėl „šiuo metu KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai) nereikia branduolinių bandymų ir vidutinio nuotolio bei tarpžemyninių balistinių raketų bandomųjų paleidimų“, sakė Kim Jong Unas, kalbėdamas per Darbininkų partijos Centro komiteto posėdį.

„Todėl šiaurinio bandymų poligono misija baigėsi“, – pridūrė lyderis, kurį citavo KCNA.

Partija nusprendė, kad branduoliniai bandymai ir tarpžemyninių balistinių raketų bandomieji paleidimai stabdomi nuo šeštadienio. Šiaurės Korėja tokių bandymų nevykdė nuo lapkričio. Pungjė-ri branduolinių bandymų poligonas bus demontuotas siekiant „skaidriai užtikrinti“ bandymų pabaigą.

Kelios minutės po šio pranešimo JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Tai labai geros naujienos Šiaurės Korėjai ir pasauliui – didelė pažanga! Laukiu mūsų viršūnių susitikimo.“

Pietų Korėja taip pat sveikino Pchenjano sprendimą sustabdyti branduolinius ir balistinių raketų bandymus.

„Šiaurės Korėjos sprendimas yra prasminga pažanga dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, kurios nori pasaulis“, – sakoma Pietų Korėjos prezidentūros pareiškime.

„Tai sukurs labai pozityvią aplinką būsimiems (abiejų) Korėjų ir Šiaurės (Korėjos) ir JAV viršūnių susitikimams“, – pažymima pareiškime.

Valdant Kim Jong Unui, Pchenjanas darė sparčią technologinę savo ginklų programų pažangą, dėl kurios Šiaurės Korėja sulaukė vis griežtesnių Jungtinių Tautų, JAV, Europos Sąjungos, Pietų Korėjos ir kitų šalių sankcijų.

Pernai Šiaurės Korėja įvykdė savo šeštą ir galingiausią branduolinį bandymą, be to, išbandė raketas, kurios, Pchenjano teigimu, gali pasiekti JAV žemyninę dalį.

Kim Jong Unui ir D. Trumpui apsikeitus karo grasinimais ir asmeniniais įžeidimais įtampa smarkiai išaugo ir nors bandymų ilgą laiką nebuvo, JAV pareigūnai sakė, kad be aiškaus Pchenjano pareiškimo to negalima interpretuoti kaip bandymų sustabdymo.

Anksčiau Pietų Korėjos pasiuntiniai citavo Kim Jong Uno pažadą nebevykdyti bandymų, bet šeštadienio naujienos yra pirmas toks tiesioginis Pchenjano pareiškimas.

„Neabejotinai tai pozityvi plėtotė, – sakė Danielis Pinkstonas iš Trojos universiteto Alabamoje. – Tai būtinas, bet nepakankamas žingsnis Šiaurės Korėjai ... grįžtant prie ankstesnių neplatinimo įsipareigojimų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Visos šalys susitaikys, liks tik viena karo kurstytoja - Lietuva.

Anonimas

Anonimas portretas
Mūsų Linkevičiaus nasrai dar didesni. O pilvą tai net nėra ko lyginti. Paršiukas prieš jį visai menkas...ne ta svorio kategorija...

to Dar

to Dar portretas
O ka jus galietum pasakyti apie "fizionomija" musu -Vasiliauska(LT valst. bankiras) ir, apie URM ministra-Linas Linkiavicius?? Jiu "fizijas"- lengvai.. betelpa į... Jusu.. gan platų monitorių..??:)))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių