Quantcast

Šiaurės Korėjos lyderis žada uždaryti raketų bandymų kompleksą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) trečiadienį po Pchenjane įvykusio viršūnių susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) sakė, kad „netolimoje ateityje“ surengs istorinį vizitą į Seulą.

Moon Jae-inas, kuris į Šiaurės Korėją nuvyko siekdamas suteikti naują postūmį įstrigusioms pastangoms eliminuoti Pchenjano branduolinius ginklus, sakė, kad vizitas galėtų įvykti šiais metais, nebent būtų „ypatingų aplinkybių“.

Moon Jae-inas pridūrė, kad Šiaurės Korėja sutiko „visam laikui uždaryti“ Tongčang-ri raketų variklių bandymų ir raketų paleidimo kompleksą „stebint ekspertams iš užsienio šalių“.

Šiaurės Korėja yra paleidusi kelias bandomąsias raketas iš Sohė minimame rajone, tačiau raketas leido ir iš daugelio kitų vietų, įskaitant Pchenjano oro uostą. Šios izoliuotos valstybės balistinių raketų programa yra draudžiama pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Rugpjūčio mėnesį iš palydovų padarytos nuotraukos rodė, kad darbininkai ardo variklių bandymų platformą, pagal JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) jau duotą pažadą.

Moon Jae-inas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėja galėtų uždaryti savo branduolinį objektą Jongbjone, jei Vašingtonas imsis „atitinkamų priemonių“.

Tačiau ginklų kontrolės ekspertas Jeffrey Lewisas (Džefris Liuisas) sakė, jog visuotinai manoma, kad ten esanti urano sodrinimo gamykla „buvo pastatyta su aiškiu tikslu ją paaukoti“. Socialiniame tinkle „Twitter“ ekspertas rašė manantis, kad Šiaurės Korėja turi „mažiausiai dar vieną“ gamybos objektą.

Po simboliškai itin svarbaus abiejų Korėjų lyderių pirmojo susitikimo, įvykusio balandžio mėnesį pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje, ir birželio mėnesį Singapūre įvykusio Kim Jong Uno istorinio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) pažangos beveik nebuvo.

Singapūre Kim Jong Unas išreiškė paramą Korėjos pusiasalio denuklearizacijai, bet dėl detalių nebuvo sutarta, o vėliau Vašingtonas ir Pchenjanas įsivėlė į ginčus, ką tai reiškia ir kaip tai bus pasiekta.

Vašingtonas spaudžia Šiaurės Korėją įgyvendinti „visišką, patikrinamą ir negrįžtamą“ denuklearizaciją. Tuo tarpu Pchenjanas siekia, kad būtų pasirašyta taikos sutartis, kuri oficialiai užbaigtų 1950–1953 metų Korėjos karą, ir kaltina Vašingtoną keliant „gangsteriškus reikalavimus“ dėl vienašališko nusiginklavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O vakaru korejoje amerikosai jau stato.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių