Quantcast

Šiaurės Korėja didelio nuotolio raketą gali paleisti jau sekmadienį

  • Teksto dydis:

Plačiai smerkiamas Šiaurės Korėjos didelio nuotolio raketos paleidimas gali įvykti jau po keliolikos valandų, nes Pchenjanas sutrumpino paleidimo laiko intervalą ir paankstino jo pradžią, perkeldamas ją į sekmadienio rytą.

Patikslintame pranešime, kurį Pchenjanas šeštadienį nusiuntė Jungtinių Tautų (JT) agentūroms ir kurio kopiją paskelbė Pietų Korėjos vyriausybė, sakoma, kad dabar paleidimas įvyks kažkuriuo metu nuo vasario 7-osios iki vasario 14-osios.

Anksčiau Šiaurės Korėja oficialiai buvo informavusi tris JT agentūras, tarp jų – Tarptautinę laivybos organizaciją (IMO), apie savo planus paleisti Žemės stebėjimo palydovą vasario 8–25 dienomis.

Šį planuotą palydovo paleidimą tarptautinė bendrija sukritikavo kaip užmaskuotą balistinės raketos bandymą, prilygstantį dar vienam rimtam JT rezoliucijos pažeidimui po praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos įvykdyto branduolinio bandymo.

Pchenjano išsiuntinėtame trumpame patikslintame pranešime datos pakeitimo priežastys nenurodomos.

Bet kokiu atveju paleidimas dabar įvyks prieš vasario 16-ąją, kai bus švenčiamas velionio lyderio Kim Jong-Ilo (Kim Čen Iro) – dabartinio lyderio Kim Jong-Uno (Kim Čen Uno) tėvo – gimtadienis.

Pchenjanas tikina vykdantis kosminę programą vien mokslo tikslais, bet Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės tvirtina, kad tokie paleidimai yra dalis Šiaurės Korėjos pastangų pasigaminti tarpžemyninių balistinių raketų, kurios galėtų smogti JAV teritorijai.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų technologijas, ir po tokio tipo raketos paleidimo 2012 metų gruodį Pchenjanui buvo paskelbtos sankcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių