Quantcast

Saudo Arabija skyrė 100 mln. dolerių šiaurės rytų Sirijos stabilizavimui

  • Teksto dydis:

Saudo Arabija anksti penktadienį paskelbė skyrusi 100 mln. JAV dolerių (87,8 mln. eurų) „stabilizavimo projektams“ šiaurės rytų Sirijos teritorijose, anksčiau kontroliuotose džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, o dabar – JAV remiamų pajėgų.

Damasko vyriausybė pasmerkė „gėdingą“ Rijado sprendimą ir pridūrė, kad tokiu būdu siekiama sutrukdyti Sirijos kariuomenei nugalėti sukilėlius.

JAV prezidento D. Trumpo administracija savo ruožtu paskelbė baigianti Sirijos stabilizavimo projektus, Vašingtonui pradedant mažinti savo vaidmenį šiame konflikte. Amerikiečiai savo sprendimą argumentavo, kad nuo šiol daugiau prisidės kiti koalicijos prieš IS partneriai.

Valstybės departamentas nurodė penktadienį informavęs Kongresą, kad neišleis dalies lėšų iš 230 mln. dolerių (202,3 mln. eurų) sumos, planuotos skirti programoms Sirijoje, ir nukreips šiuos pinigus į kitas sritis. Didžioji dalis šios sumos, vasarį pažadėtos tuomečio valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono (Rekso Tilersono), buvo įšaldytos, kai kovą jis buvo atleistas, o lėšų naudojimo tikslai buvo iš naujo svarstomi. Birželį buvo leista panaudoti nedidelę dalį pirminės sumos.

Saudo Arabijos ambasada Vašingtone pranešė, kad Rijado skiriamos lėšos „gelbės gyvybes, padės skatinti perkeltųjų sirų grįžimą ir padės užtikrinti, kad ISIS („Islamo valstybė“) nebegalėtų vėl kelti grėsmės Sirijai, jos kaimynėms arba planuoti atakų prieš tarptautinę bendriją“.

Šie pinigai bus skiriami žemės ūkiui, švietimui, kelių statybai, griuvėsių šalinimui ir vandentvarkos projektams regione, kurio didžioji dalis šiuo metu kontroliuojama JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų.

„Šis reikšmingas indėlis atliks itin svarbų vaidmenį koalicijos pastangose atgaivinti bendruomenes, tokias kaip Raka, nuniokotas ISIS teroristų“, – sakoma ambasados pranešime.

Sirijos Rakos miestas buvo „Islamo valstybės“ paskelbto „kalifato“ sostinė, kol praeitais metais buvo išvaduotas JAV remiamų pajėgų.

Kurdų vadovaujama Sirijos demokratinė taryba yra Sirijos demokratinių pajėgų politinis sparnas. Gegužę Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) grasino atakuoti teritorijas, kontroliuojamas šių Amerikos remiamų pajėgų.

Saudo Arabija yra sena B. al Assado režimo priešininkė ir finansavo bei ginklavo sukilėlius, metusius iššūkį autoritarinio lyderio valdymui per 2011 metų Arabų pavasario protestus, peraugusius į pilietinį karą, įtraukusį keletą kitų šalių Artimųjų Rytų regione ir už jo ribų.

Sirijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad Damaskas „smerkia šią nepakenčiamą Saudo Arabijos režimo politiką ir ragina Saudo Arabijos vadovybę sustabdyti šias gėdingas ir pavojingas priemones“.

„Šis gėdingas Saudo Arabijos sprendimas yra dalis Saudo Arabijos valdžios visiško paklusnumo JAV administracijai“, – sakoma URM pranešime.

Ministerija pridūrė, kad tokie sprendimai priimami „Saudo Arabijos žmonių, jau dabar kenčiančių nuo skurdo ir baisaus ekonomikos nuosmukio, sąskaita“.

JAV kariuomenė kurdų administruojamame regione turi priešakinių postų ir kontroliuoja keletą oro pajėgų bazių.

Saudo Arabijos ambasada pabrėžė, kad skiriama 100 mln. dolerių suma yra dalis šalies užsienio reikalų ministro Adelio al Jubeiro (Adelio Džubeiro) pažado, duoto per liepą NATO būstinėje Briuselyje surengtą JAV paremtą konferenciją dėl priemonių prieš „Islamo valstybę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saudo Arabija skyre simtus milijonu SAVO BANDITAMS Idlibe.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių