Quantcast

S. Lavrovas: kurdai kviečiami prisijungti prie Sirijos taikos kongreso Sočyje

  • Teksto dydis:

Prie artėjančio Sirijos taikos kongreso Juodosios jūros kurorte Sočyje buvo pakviesti prisidėti ir kurdai, nors šiaurės Sirijoje turkai prieš juos tęsia karinę operaciją, pirmadienį paskelbė Maskva.

„Kurdų atstovai buvo įtraukti į sąrašą sirų, kviečiamų dalyvauti Sirijos nacionalinio dialogo kongrese, vyksiančiame kitą savaitę Sočyje“, – pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusija ir Iranas, remiančios Damasko režimą, bei sukilėlius palaikanti Turkija nori surengti taikos konferenciją, per kurią būtų susitarta dėl naujos pokarinės Sirijos konstitucijos.

Taikos derybos turėtų vykti sausio 29-30 dienomis.

Vienas ankstesnis Maskvos bandymas surengti Sočio konferenciją praėjusių metų lapkritį žlugo, nesusitarus minėtoms tarpininkėms.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) tuo metu priešinosi, kad į konferenciją būtų pakviestos kurdų organizacijos Demokratinės sąjungos partija (PYD) ir karinio sparno Liaudies apsaugos daliniai (YPG).

Neminėdamas kurdų kovotojų organizacijos pavadinimo, prezidentas lapkritį pareiškė: „Negalime laikyti teroristų gaujos kruvinomis rankomis teisėtu veikėju.“

Turkija YPG laiko teroristine grupuote, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK). Šios grupuotės sukilimas Turkijos pietryčiuose tęsiasi jau tris dešimtmečius ir nusinešė dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių.

Turkų kariuomenė šeštadienį pradėjo didelio masto sausumos ir oro operaciją šiaurės Sirijoje, siekdama iš Afrino anklavo išstumti YPG.

Vis dėlto S. Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad Sirijos kurdai turėtų suvaidinti vaidmenį „ateities politiniame procese“.

„Šis vaidmuo tikrai turėtų būti užtikrintas“, – sakė jis žurnalistams, tačiau pridūrė, kad visos Sirijos etninės grupės turėtų gerbti šalies suverenumą ir teritorinį vientisumą.

JAV „provokacija“

Be kita ko, Rusijos diplomatijos vadovas apkaltino Vašingtoną separatistinių nuotaikų kurstymu tarp Sirijos kurdų.

„Vašingtonas aktyviai skatino ir tebeskatina separatistines nuotaikas tarp kurdų“, ignoruodamas šios problemos „delikatumą“, teigė jis.

„Tai yra arba supratimo apie situaciją trūkumas, arba absoliučiai sąmoninga provokacija“, – pareiškė S. Lavrovas.

JAV vadovaujama koalicija, kovojanti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), paskelbė planuojanti suformuoti 30 tūkst. narių turėsiančias Sirijos šiaurinio pasienio saugumo pajėgas, kurios palaikys saugumą jau atkovotose iš IS teritorijose.

Tuo tarpu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atsisakė pakomentuoti, ar Turkijos šiaurės Sirijoje pradėta operacija paveiks Sočio kongresą, tačiau nurodė, kad konferencijai yra ruošiamasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių