Quantcast

„Rzeczpospolita“: Lenkija nori paversti Europos Sąjungą „supergalia“

  • Teksto dydis:

Lenkija pirmadienį paragino surengti ES institucijų reformą, kuri paverstų Europą „supergalia“ ir sukurtų valstybių konfederaciją, turinčią prezidentą, atsakingą už jos galingą kariuomenę.

Lenkijos dešiniojo sparno lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis), tvirtai pasisakantis prieš europinį federalistinį modelį, pareiškė, kad Britanijai nusprendus pasitraukti iš Bendrijos, tiesiog būtina „išsaugoti nacionalinių valstybių Europą“.

„Konfederacija būtų geriausia“, – sakė jis interviu dienraščiui „Rzeczpospolita“.

Britanijos išstojimą pavadindamas „labai blogu“ dalyku J.Kaczynskis perspėjo, kad Prancūzijos ir Vokietijos senojo Europos didesnės politinės ir ekonominės integracijos modelio tolesnis laikymasis gali „baigtis katastrofa“.

Nors J.Kaczynskis neužima jokio posto ministrų kabinete, kaip valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis jis daugelio yra laikomas pagrindiniu sprendimų priėmėju vyriausybėje, kuri per spalio rinkimus į valdžią atėjo su antiimigracine ir populistine išlaidų platforma.

J.Kaczynskis taip pat tvirtino, kad visai ES vadovaujantis prezidentas galėtų būti renkamas per „regioninių derybų procesą“.

„Jeigu kalbėsime apie ES, ji taip pat turėtų turėti prezidentą, kuris būtų renkamas ilgam laikui“, – sakė jis.

Prezidentas turėtų „griežtai apibrėžtas, bet tvirtas teises vadovauti ES užsienio politikai tokių didelių valstybių kaip Rusija, Kinija, Jungtinės Valstijos ir Indija atžvilgiu, tuo pat metu, žinoma, išsaugant kiekvienos atskiros valstybės narės užsienio politiką“.

J.Kaczynskis taip pat pakartojo savo seną nuostatą, kad ES turėtų tapti galinga karine jėga“, kuri „nebūtų prieš NATO, o verčiau bendradarbiautų su NATO“.

Jo siūlomas Europos prezidentas būtų galingos ES kariuomenės, turinčios du frontus – rytuose ir pietuose“ vyriausiasis vadas.

„Žinau, kad toks planas turi labai menkas galimybes. Bet būtent taip turėtų būti“, – sakė jis.

„Europa turėtų būti supergalia, o nacionalinės valstybės turėtų išsaugoti vidinį suverenitetą, kuris šiandien yra labai ribotas“, – kalbėjo J.Kaczynskis.

Penktadienį J.Kaczynskis sakė, kad Didžiosios Britanijos referendumo rezultatai reiškia, jog atėjo laikas „naujai Europos sutarčiai“, kuria būtų persvarstytas federalistinis glaudesnės Europos politinės integracijos modelis.

Tačiau pirmadienį Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai paragino stiprinti ES politinę integraciją trijuose svarbiausiuose politiniuose frontuose: vidaus ir išorės saugumo, migrantų ir pabėgėlių krizės bei pinigų ir ekonomikos srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
ES maniakai nenori prarasti savo mylimą Ganciją kuri juos valdo ! Su tokia meile Gancijai jie save žemina ir atrodo kaip lepšiai kurie apie savo šalį nemasto, bet masto kaip Gancijai įtikti be jokios savigarbos !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių