Quantcast

Rytų Ukrainos gyventojai galės paprasčiau gauti Rusijos pilietybę

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę.

Remiantis dokumentu, tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Įsake pabrėžiama, kad V. Putinas priėmė tokį sprendimą „siekdamas apginti žmogaus ir piliečių teises ir laisves“ remdamasis tarptautine teise ir Rusijos įstatymais.

Paraiškas dėl pilietybės suteikimo žadama išnagrinėti ne ilgiau kaip per tris mėnesius.

Toks žingsnis veikiausiai padidins įtampą Ukrainos ir Rusijos santykiuose, kurie 2014 metais pasiekė žemiausią tašką, Maskvai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistus Ukrainos rytuose.

Minėtas įsakas buvo pasirašytas praėjus vos kelioms dienoms po komiko Volodymyro Zelenskio pergalės Ukrainos prezidento rinkimuose. Jis bus prisaikdintas kitą mėnesį.

V. Zelenskis pareiškė, kad viena svarbiausių jo užduočių bus užbaigti jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių pareikalavusį karą Rytų Ukrainoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas paragino šalies rytuose gyvenančius žmones neimti Rusijos pasų.

„Rusija atėmė iš jūsų dabartį, o dabar kėsinasi į jūsų ateitį“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

V. Putino sprendimą Ukrainos diplomatijos vadovas pavadino „agresijos ir kišimosi į mūsų vidaus reikalus tąsa“.

Tuo metu Ukrainos parlamento vicepirmininkė Iryna Heraščenko pareiškė, kad Rusijos prezidentas „visuomet pasinaudoja neužtikrintumo akimirkomis ir pereinamaisiais laikotarpiais, kad įsmeigtų dar vieną peilį į Ukrainos nugarą“.

Jos teigimu, šis Maskvos žingsnis yra grubus Minsko taikos susitarimų pažeidimas. Pagal 2015-aisiais pasirašytus susitarimus kol kas nepavyko nutraukti kovų Rytų Ukrainoje.

Kijevas ragina ES sureaguoti

Ukraina trečiadienį paragino Europos Sąjungą skubiai sureaguoti į Maskvos sprendimą supaprastinti Rusijos pilietybės suteikimo taisykles konflikto draskomos Rytų Ukrainos gyventojams.

„Kremliaus sprendimas išduoti Rusijos pasus Ukrainos piliečiams okupuotose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose yra nepriimtinas ir pasibaisėtinas. Paraginome ES partnerius reaguoti operatyviai ir ryžtingai“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos ambasadorius ES Mykola Točickis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Vidurinės Azijos respublikose gyvena milijonai rusų ,kuriems reikia pilietybės ir Rusijos pagalbos ir to jie siekia. Bet negi carui rūpi eilinio žmogaus vargas.O čia paprasčiausia gelbėjimo operacija pridėjusiems prie karo ir žudynių Donecko , Luhansko srityse. Kitaip sakant rudai raudonų fašistėlių gelbėjimas kad jie galėtų legaliai gyventi Rusijoje , Kijevui perėmus valdžią.

Tam TvartelioZinios

Tam TvartelioZinios portretas
TvartelioZinios yra visiškas avinas, nes skleidžia nesąmones ir nevispročio mintis. Gal svaiginasi uostidamas kojines.

Anonimas

Anonimas portretas
Va ir aišku, kas yra tikrasis pasaulio lyderis Nr. 1.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių