Quantcast

Rytų Europos gyventojų dėl emigracijos sparčiai mažėja, Vakarų Europos – daugėja

  • Teksto dydis:

Rytų ir Vidurio Europos gyventojų skaičius dėl emigracijos nuo 1990 metų reikšmingai sumažėjo, o Vakarų Europoje, kur traukia dauguma migrantų, šis procesas lėmė gyventojų padaugėjimą, sakoma penktadienį paskelbtoje Austrijos demografų studijoje.

Per 1990-2017 metus labiausiai – 19 proc. ir daugiau – gyventojų sumažėjo Bulgarijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Moldovoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, taip pat Kosove.

Toks populiacijos nykimas „neturi precedento taikos laikotarpiu“, sako tyrėjai iš Vienoje įsikūrusio Wittgensteino (Vitgenšteino) demografijos centro.

Čekija, Slovakija ir Slovėnija – vienintelės regiono šalys, kuriose nuo 1990-ųjų gyventojų šiek tiek (2-3 proc.) padaugėjo.

Migracijos srautai šiuo metu yra tapę pagrindiniu Europos šalių populiacijų didėjimą ir mažėjimą lemiančiu veiksniu.

Keliose Vakarų Europos šalyse gyventojų padaugėjimą labiausiai lėmė padidėjęs gimstamumas – pavyzdžiui, Airijoje, kur nuo 2000 metų populiacija padidėjo 36 proc., ir Prancūzijoje (18 procentų).

Tačiau daugumoje Vakarų Europos valstybių šį augimą daugiausiai lėmė imigracija. Tarp tokių šalių yra Šveicarija (26 proc.), Ispanija, (20 proc.) ir Švedija (17 procentų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Vakaru Europa po truputi virs ta antra Afrika.

...

... portretas
Rytų Europa išliks, Vakarų Europa per tuos 'atbėgėlius' griuvėsiais virs: siekim ne kiekybės, bet KOKYBĖS.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių