Quantcast

„Ryanair“ grasina britams brangesnėmis atostogomis

Pigių skrydžių operatorius „Ryanair“ pagrasino sustabdyti skrydžius iš Didžiosios Britanijos, jei šalis išstos iš Europos Sąjungos, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Didžiosios Britanijos verslo naujienas. Oro linijų bendrovės vadovas Michaelas O`Learis prašė britų pergalvoti savo sprendimą.

Jis teigė, kad, tik pastebėję trikdžius, Jungtinės Karalystės gyventojai supras, kad po „Brexito“ šalies gyvenimas pasikeis iš esmės. Anot M. O`Leario, britai turės priprasti prie brangesnių atostogų ir minties, kad pigūs skrydžiai jiems bus pasiekiami tik už Lamanšo sąsiaurio ar Airijos jūros.

Didžioji Britanija, išstojusi iš ES, turės iš naujo derėtis dėl skrydžių leidimų. Šiuo metu Britanija yra ES ir JAV atvirų padangių susitarimo dalis.

Jungtinės Karalystės transporto sekretorius Chrisas Graylingas yra anksčiau sakęs, kad „Brexitas“ skrydžiams įtakos neturės, nes visiems apsimokės išlaikyti galiojančius susitarimus.

Keliamas minimalus atlyginimas

Nuo balandžio pradžios Didžiojoje Britanijoje keliamas minimalus atlyginimas. Darbuotojai už valandą gaus bent 7 svarus 20 pensų. Šiuo metu šalį valdanti konservatorių vyriausybė žada per ateinančius dvejus metus atlyginimus pakelti iki 9 svarų už valandą, o opozicijoje esantys leiboristai žada 10 svarų iki 2020 m.

Ekonomistai įspėja, kad dramatiškas atlyginimų kėlimas atsilieps nekvalifikuotiems darbuotojams.

Ekonomistai įspėja, kad dramatiškas atlyginimų kėlimas atsilieps nekvalifikuotiems darbuotojams. Finansinių tyrimų instituto ekspertai teigia, kad darbdaviai į naujas taisykles gali sureaguoti mažindami etatų skaičių arba perskirstydami kitų darbuotojų pinigus.

Didžiosios Britanijos mokesčių inspekcija dėl nepriemokų kasmet nubaudžia šimtus įmonių. Šiais metais 180 kompanijų nemokėjo minimalių atlyginimų 9 tūkst. darbuotojų. Dažniausiai mažesnį nei minimalų atlyginimą gauna aptarnavimo srityje dirbantys žmonės.

Restoranų tinklams bei mados prekių parduotuvėms liepta grąžinti pinigus, nuskaičiuotus už uniformas, kuriomis jos darbuotojus aprūpinti privalo. Maitinimo įstaigos taip pat turėjo išmokėti kompensacijas padavėjams, kurių arbatpinigiais mokėjo algas virtuvės darbuotojams.

Uždaromi tinkliniai restoranai

Anglijoje sprogo tinklinių restoranų verslo burbulas. Keturios restoranų grupės beveik vienu metu paskelbė apie 200 maitinimo vietų uždarymą. 100 restoranų uždaryti nusprendusi itališko maisto grupė „Prezzo“ teigia, kad jiems teks atleisti apie 1000 darbuotojų. O tinklai „Strada“ ir „Byron“ uždarys apie 30 restoranų.

Televizijoje išpopuliarėjęs šefas Jamie Oliveris taip pat nusprendė uždaryti trečdalį savo itališko maisto restoranų. Verslininkai teigia, kad kai kuriuos filialus tenka uždaryti norint išsaugoti pelningesnes vietas. Kylantys maisto, nuomos ir darbo jėgos kaštai mažina pelningumą.

Ekonomistai dėl restoranų verslo burbulo kaltina investicines grupes. Palaipsniui atsigaunant ekonomikai, investiciniai fondai ėmė pirkti restoranus ir spartinti jų plėtrą. Šis verslo modelis nepasiteisino, nes vienu metu atidaryta per daug restoranų, o jie nesugebėjo išlaikyti aptarnavimo ir maisto kokybės, kurios tikisi išrankūs klientai.

Šiuo metu šalyje dėl kylančių kainų sumažėjo vartotojų pasitikėjimas. Žmonės į restoranus eina rečiau ir juose išleidžia mažiau. Šį mėnesį paskelbto tyrimo duomenimis, trečdalis restoranų tinklų šalyje dirba nuostolingai.

Prastas oras šaliai kainavo milijardus eurų

Kovo pirmomis dienomis Didžiojoje Britanijoje vyravęs prastas oras šaliai kainavo daugiau nei 1 mlrd. eurų per dieną. Žvėrimi iš Rytų vadintas šalto oro frontas susidūrė su audra Emma, atkeliavusia iš Pietų Europos.

Britanijai neįprastas kritulių kiekis ir temperatūra, nukritusi žemiau nulio, sustabdė oro bei traukinių transportą, surakino greitkelius ir užšaldė statybininkų darbus. Ekspertai teigia, kad statybos įmonės iš viso patyrė daugiau nei 2 mlrd. eurų nuostolių dėl sustojusių darbų.

Oras taip pat paveikė restoranus ir parduotuves. Sinoptikai teigė, kad žmonės iš namų turėtų eiti tik būtinais atvejais. „Žvėris iš Rytų“ padarė tiek nuostolių, kad ekonomistai Didžiosios Britanijos pirmojo šių metų ketvirčio ekonomikos augimo prognozes sumažino per pusę.

Šalies vyriausybė kol kas neskelbia planų atnaujinti transporto infrastuktūrą. Politikai teigia, kad investicijos neatsipirktų. Anot jų, prasti orai šalyje kol kas per reti. Paskutinį kartą sniegas šalį buvo sukaustęs prieš 2010 m. Kalėdas.

Nebereikės laukti eilėse prie kasų

Didžiojoje Britanijoje nuo šios vasaros maisto prekių parduotuvėse „Co-op“ nebereikės laukti eilėse prie kasų. Prekybos centrų tinklas pristatė naują mobiliąją programėlę, kuri skenuos prekes į virtualų krepšelį. Už jį teks atsiskaityti prieš išeinant iš parduotuvės.

Prekybininkai teigia, kad nauja sistema skirta skubantiems pirkėjams. Anot „Co-op“ atstovų, jie nesibaimina vagysčių, nes žmonės nesijaučia patogiai išeidami iš parduotuvės su neapmokėtomis prekėmis.

Ekspertai teigia, kad, išpopuliarėjus mobiliosioms programėlėms, kasininkai neteks darbo. Didžiojoje Britanijoje mažmeninės prekybos rinkoje dirba beveik 3 mln. žmonių. JAV panašiu pagrindu dirbančias parduotuves planuoja atidaryti prekybos milžinės „Amazon“ bei „Wallmart“.

„Amazon“ planas ambicingesnis. Jų inžinieriai sukūrė išmaniąsias kameras bei lentynas, kurios seka pirkėjo judesius ir prekes į jo krepšelį įdeda automatiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
ju euro sajungoje nereikia,kaip ir tos sajungos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių