Quantcast

Rusija: Vakarai trukdo teikti paramą Sirijai ir grįžti migrantams

  • Teksto dydis:

Rusija pirmadienį užsipuolė Vakarų valstybes, kad jos esą blokuoja Jungtinių Tautų paramą Sirijos atstatymui ir mėgina užkirsti kelią migrantų grįžimui.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po pasitarimo su savo kolega iš Libano Gibranu Bassiliu (Žibranu Basiliu) pareiškė, kad atsisakydamos prisidėti prie atstatymo darbų jau ilgiau kaip septynerius metus karo draskomoje Sirijoje Jungtinės Valstijos atgraso sirus nuo grįžimo namo.

Maskva yra pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkė, padėjusi jo pajėgoms atkovoti didžiąją dalį savo šalies teritorijos. Dabar Maskva ragina sukilėlius remiančius Vakarus skirti lėšų šalies atstatymui. Rusijos teigimu, tai pažabotų į Vakarų Europą plūstančių migrantų srautą.

Kalbėdamas po derybų Libane S. Lavrovas griežtai kritikavo Vašingtono ir jo sąjungininkus Vakaruose sprendimą skirti paramą Sirijai priklausomai nuo pažangos politinio sprendimo paieškose.

Jis taip pat apkaltino Vakarus spaudžiant Jungtines Tautas nepalaikyti atstatymo iniciatyvų Sirijoje.

Anot S. Lavrovo, Maskva domisi, kodėl JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) vilkina sprendimus dėl visame pasaulyje garsių archeologinių objektų Sirijos mieste Palmyroje atkūrimo. Ministras pabrėžė, kad JT Sekretoriato politinis departamentas nedviprasmiškai uždraudė bet kokiu būdu dalyvauti atstatymo darbuose Sirijoje, kol laukiama konflikto politinio sprendinio.

S. Lavrovas pridūrė, kad jis pasmerkė tokį žingsnį, kalbėdamas telefonu su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu).

„Nepriimtina, kad grupė šalių manipuliuoja tarptautinių organizacijų – kurios turi būti nešališkos ir nepriklausomos – sekretoriatus“, – pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

„JT buvo sukurtos remiantis... visų šalių lygybe. Primygtinai raginu mūsų partnerius Vakaruose sugrįžti prie šio principo ir pasistengti slapta neišnaudoti tarptautinių organizacijų“, – pridūrė ministras.

Jis taip pat sukritikavo JT pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovo Filippo Grandi (Filipo Grandžio) pradėjusią savaitę padarytą pareiškimą, kad dar per anksti kalbėti apie daugiau kaip 5 mln. pabėgėlių sirų masinę repatriaciją. S. Lavrovas nurodė, kad UNHCR neturėtų būti „grupės Vakarų valstybių filialas“.

Rusijos URM vadovas taip pat teigė, kad teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojai, veikiantys netoli pietryčių Sirijoje esančio Tanfo, kur dislokuoti JAV kariniai patarėjai, surengė išpuolių, kurių tikslas – neleisti pabėgėliams sugrįžti iš kaimyninės Jordanijos.

Pasak G. Bassilio, daugiau kaip 1 mln. pabėgėlių priėmęs Libanas visiškai palaiko Rusijos siekius padėti sirams grįžti namo.

„Libanas palaiko greitą ir saugų pabėgėlių sirų grįžimą, nesusijusį su jokiu politiniu sprendimu“, – sakė ministras.

„Padėtis Sirijos pakito, ir daugelis rajonų dabar yra saugūs – taigi, pabėgėliams nėra jokio pagrindo pasilikti (Libane)", – pridūrė jis.

G. Bassilis pažadėjo bendradarbiauti su Damasku ir remti Rusijos iniciatyvas dėl pabėgėlių grąžinimo į Siriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Lavrovai, siuntei lektuvus bombas, tankus, cheminius ginklus, sprogdinote ka tik sugalvodavote ir dabar kaltinate kad Tautos nenori viska atstatyti ir atgal suvaryti atgal. Tarp zmoniu priimta, kad ka prisiko, prslapino, sudauze,ta ir sutvarke ir dar moraline zala atlygino. O JUUS ZMONIJOS GEDA SKUNDZIATES KUO? Kad neleidzia jums daryti to, ko niekada gyvenime nedarete. Ka isgrobete is pabaltijo, Bulgarijos. ceku, slovaku, lenku, vengru ir kitu tautu, baisybee zmoniu isszudete. Visa tai tautos atsimena, gedi ir dega neapykanta ir neapkencia stalino, stalinistu ir rusu okupantu.IR KAIP NIEKO NEBUVE VEL KISATE SAVO LIEZUVIAIS MELA DEMAGOGIJA KOKIE RUSAI GERUCIAI, NIEKO BLOGO NEDAREE, I UKRAINA, GRUZIJA MOLDOVAA NEI VIENAS RUSAS NEIZENGES, MALAIZIJOS LEKTUVO NENUMUSEE.DAR KALBININKU NESUGALVOTI ZODZIAI KAIP VISA TAI IVARDINTI.

Pirmam idiotui

Pirmam idiotui portretas
Taip, taip... mašinai, ufonautai ir t. T. O gal eik kokio acto pagarink, nes mašinai iš lėktuvų nuodus barsto... :)

Arvys

Arvys  portretas
Tam ruskiu durnius visai su galva negerai, ar bent suvokia kokius niekus tauskia ir ar kas gali tuo tikėti išskirus jo paranoinius tautiecius
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių