Quantcast

Rusija kritikuoja Suomiją dėl „letalinės ginkluotės elementų“ pardavimo Ukrainai

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė, kad Suomijos vyriausybės leidimas tiekti Ukrainai lazerinius tolimačius, kurie potencialiai gali būti montuojami ugnies valdymo sistemose ir ant šaulių ginklų, Maskvai kelia „didelę nuostabą“.

Helsinkis vasario 26 dieną suteikė leidimą bendrovei „Noptel“ parduoti Ukrainai, kurios vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais, 1 000 lazerinių tolimačių LRF200.

„Šie veiksmai prieštarauja Suomijos tarptautiniams įsipareigojimams ginkluotės eksporto kontrolės srityje“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

Ministerija pareiškė, kad Helsinkio vyriausybės sprendimas kertasi su 2008 metų gruodžio 8-osios nutarimu, pagal kurį Europos Sąjungos šalys teisiškai įsipareigojo „neišduoti licencijų eksportuoti gaminius, galinčius sukelti ginkluotus konfliktus arba juos pratęsti, taip pat didinančius įtampą ir vykstančius konfliktus šalyje, kuri yra galutinė gavėja“.

„Toks žingsnis ... neprisidėtų prie taikos ir stabilumo Ukrainoje – ypač dabar, kai po itin nelengvų pastangų pastebimas realus judėjimas Ukrainos vidaus konflikto taikaus sureguliavimo keliu, kaip numato ... JT rezoliucija ir Minsko susitarimai, – pridūrė ministerija. – Potencialių letalinių ginklų elementų tiekimas iš esmės gali būti traktuojamas Kijevo kaip tiesioginis „karo partijos“ palaikymas.“

Tuo tarpu Vakarų šalys ir Kijevas kaltina Maskvą siunčiant Rytų Ukrainos prorusiškiems separatistams modernią ginkluotę, kovotojus ir reguliariųjų pajėgų narius, tačiau Rusija tai griežtai neigia.

Kaip rodo JT statistika, nuo praeitų metų balandžio vykstantis konfliktas nusinešė jau per 6 tūkst. žmonių gyvybių.

Konflikto šalys yra paskelbusios paliaubas pagal vasario 12-ąją Minske sudarytą taikos susitarimą, kurį padėjo pasiekti Europos šalių lyderiai, tačiau kautynės Rytų Ukrainoje faktiškai aprimo tik pastarosiomis dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tau

tau portretas
šaunuoliai suomiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių