Quantcast

Rusija ir Ukraina nesugebėjo išspręsti ginčo dėl dujų tiekimo – derėsis kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) globojamos derybos, kuriose siekiama išspręsti Rusijos ir Ukrainos įnirtingą ginčą dėl dujų kainų, antradienį nebuvo sėkmingos, o naujas susitikimas paskirtas ateinančią savaitę, baiminantis, kad Maskva gali nutraukti gyvybiškai svarbių energetikos išteklių tiekimą Europai ateinančią žiemą.

Tačiau ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Guinteris Ėtingeris) pareiškė, kad buvo pasiekta „reikšminga pažanga“ per derybas tarp Ukrainos energetikos Jurijaus Prodano ir jo kolegos Rusijoje Aleksandro Novako.

„Tikimės sutarties ateinančią savaitę“, – sakė komisaras, turėdamas omenyje naują derybų susitikimą spalio 29 dieną.

Rusija birželio viduryje nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, reikalaudama, kad naujoji provakarietiška Kijevo vyriausybė iš anksto apmokėtų už importuojamas dujas, taikant smarkiai padidintą kainą, kai baigėsi nustatytas terminas, iki kurio, anot Maskvos, Ukraina turėjo apmokėti 5,3 mlrd. JAV dolerių skolą.

Tas Maskvos žingsnis padidino nerimą Europoje, kuri gauna iš Rusijos trečdalį savo suvartojamų dujų, iš kurių apie pusė tiekiama tranzitu per Ukrainą, kad šis ginčas gali sukelti skausmingų padarinių ateinančią žiemą.

Pasak G.Oettingerio ir A.Novako, antradienį buvo susitarta, kad Ukraina mokės 385 JAV dolerius (apie 1 037 litus) už tūkstantį kubinių metrų duj, kurių tiekimas būtų garantuotas iki kovo pabaigos.

Tačiau „didelė kliūtis“ galutiniam susitarimui – jog Ukraina daug mėnesių nemokėjo skolų už jau gautas dujas, pažymėjo G.Oettingeris.

Viltis, kad pavyks susitarti, padidėjo, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praeitą savaitę per Milane vykusį Europos ir Azijos viršūnių susitikimą sudarė preliminarų susitarimą.

P.Porošenka taip pat minėjo naująją dujų kainą, kuri yra 20 proc. mažesnė negu ta, kurią Maskva nustatė Ukrainai, atšaukusi nuolaidą, siūlytą ankstesniam prorusiškam prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Pasak A.Novako, Ukraina privalo sumokėti 1,45 mlrd. dolerių (3,9 mlrd.) litų, kad dujų tiekimas būtų atnaujintas, tačiau Kijevui „stinga 1,6 mlrd. dolerių (4,31 mlrd. litų)“, kuriuos jis turi iš anksto sumokėti už dujas, kurios būtų tiekiamos lapkritį ir gruodį.

„Per ateinančią savaitę Europos Komisija ir Ukraina aiškinsis, kaip jie galėtų rasti pinigų apmokėti sąskaitoms už lapkritį ir gruodį“, – aiškino A.Novakas, pridūręs, kad kol kas Ukrainos energetikos bendrovė „Naftogaz“ arba Europos Komisija nepateikė jokių garantijų.

Komisija antradienį sakė, kad Kijevas prašo dar 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų) paskolos iš Briuselio.

Tas prašymas „dabar bus įvertintas, konsultuojantis su TVF (Tarptautiniu valiutos fondu) ir Ukrainos institucijomis bei bus padarytas pasiūlymas“, sakė Komisijos atstovas Simonas O'Connoras (Saimonas O'Konoras).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių