Quantcast

Rusija grasina Estijai neratifikuoti sienos sutarčių

  • Teksto dydis:

Rusija neratifikuos sienos sutarčių su Estija, kol ši nepakeis savo elgesio, trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašo Rusijos ambasada Taline.

„Priminsime, kad sausio mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas dar kartą tiksliai nurodė pagrindinę sąlygą šiam žingsniui: normalią nekonfrontacinę dvišalių santykių atmosferą, – rašoma pareiškime. – Rusija savo įsipareigojimą įvykdė ... Estijos vyriausybės rusofobiška retorika toliau viršija ribą. Esant tokiai situacijai apie sienos sutarčių ratifikavimo stūmimą kalbėti neišeina.“

Tokį komentarą ambasada paskelbė po antradienį Estijos nacionalinio transliuotojo pacituotų prezidentės Kersti Kaljulaid žodžių, kad ji bus pasirengusi važiuoti į Maskvą ir susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu po to, kai bus ratifikuoti Estijos ir Rusijos sienos susitarimai.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas ir S. Lavrovas minimus susitarimus pasirašė  Maskvoje 2005 metų gegužės 18 dieną. Vienas šių susitarimų yra susijęs su jūrų siena tarp Estijos ir Rusijos, o antras – su sausumos siena. Estijos parlamentas susitarimus ratifikavo 2005 metų birželio 20 dieną, 78 balsais „už“ ir keturiais „prieš“.

Pagal penkių frakcijų siūlymą Estijos parlamentas įtraukė į įstatymą preambulę, pagal kurią parlamentas ratifikuodamas sutartis atsižvelgė į tai, kad sienos susitarimas pagal konstitucijos 122 straipsnį iš dalies keičia 1920 metų vasario 2-osios Tartu taikos sutartimi nustatytą valstybinės sienos liniją, bet nekeičia kitos taikos sutarties dalies ir nedaro įtakos su sienos sutartimis nesusijusių dvišalių klausimų svarstymui.

2005 metų birželio pabaigoje Rusija pareiškė, kad atšaukia savo parašą sienos susitarimuose su Estija. Kaip sakė Rusijos atstovai, Estijos parlamento pridėta preambulė sudaro sąlygas ateityje reikšti Rusijai teritorinius reikalavimus.

Po daugelio metų pertraukos Estija ir Rusija 2013-aisiais atnaujino derybas dėl sienos sutarčių ir 2015-ųjų vasario 18 dieną U. Paetas ir S. Lavrovas antrą kartą pasirašė susitarimus.

Pirmas ratifikacijos svarstymas Estijos parlamente įvyko praėjusį rudenį, o dėl tolesnių veiksmų Estijos parlamentas laukė Rusijos parlamento žingsnių.

2016 metų rudenį susirinkusi naujos sudėties Rusijos Valstybės Dūma sienos susitarimų nesvarstė, nors jos atstovai žadėjo greitai juos ratifikuoti.

Šių metų gegužės 15 dieną S. Lavrovas pareiškė, kad Rusijai neatrodo įmanoma ratifikuoti Estijos ir Rusijos sienos susitarimų, jeigu Estija nenutrauks rusofobijos.


Šiame straipsnyje: RusijaEstijasienos sutartys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių