Quantcast

Roma perspėja Austriją dėl vokiškai kalbantiems Italijos piliečiams siūlomų pasų

  • Teksto dydis:

Roma pirmadienį pasipiktino naujosios Austrijos konservatorių ir kraštutinių dešiniųjų koalicinės vyriausybės pasiūlymu išduoti pasus vokiškai kalbantiems šiaurinės Italijos Pietų Tirolio provincijos gyventojams.

Šis kalnuotas regionas, dar vadinamas Alto Adidže, priklausė Austrijos ir Vengrijos imperijai, o po Pirmojo pasaulinio karo jį kaip autonominę provinciją aneksavo Italija.

Remiantis naujausio – 2011-ųjų -gyventojų surašymo duomenimis, apie 70 proc. to regiono gyventojų yra vokiečiai.

Vis dėlto Italija nebuvo labai patenkinta austrų idėja, kad tiems žmonėms būtų išduota po antrą pasą.

„Šalin rankas nuo Italijos“, – pareiškė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) iš dešiniojo sparno partijos „Italijos broliai“. Tuo tarpu Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Benedetto Della Vedova (Benedetas Dela Vedova) tvirtino, kad tas pasiūlymas atsiduoda „etniniu nacionalizmu“.

Viena žengė „nerealų žingsnį“, pareiškė Europos Parlamento pirmininkas italas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis). Pasak jo, „nacionalizmo sezonas Europoje jau baigėsi“.

Dėl to taip pat pasipiktino ir kaimyninė Trentino provincija, irgi turinti autonominį statusą ir daug vokiškai kalbančių gyventojų, tačiau nesulaukusi analogiško Vienos pasiūlymo.

Pietų Tirolio gubernatorius Arno Kompatscheris (Arnas Kompačeris) savo ruožtu atsisakė austriškų pasų pasiūlymo, nes „nacionalistinė politika“ prieštarauja jų „atsidavusių europiečių“ statusui.

„Ir toliau vaidinsime savo vyrio, tilto, tarpininko vaidmenį“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: RomaItalijaAustrijapasai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių