Quantcast

Rengiamasi ratifikuoti Ukrainos ir ES laisvos prekybos sutartį

Antradienį Ukrainos Rada ir Europos Parlamentas turėtų ratifikuoti Ukrainos ir Europos Sąjungos laisvos prekybos sutartį, bet po derybų su Maskva jos įsigaliojimas buvo atidėtas daugiau kaip metams.

Abi pusės šį gana netikėtą, praeitą savaitgalį priimtą sprendimą vadina laimėjimu. Prezidentas Petro Porošenka sako, kad sutartis įsigalios nedelsiant, bet palikti muitai Europos Sąjungos prekėms apsaugos vietos gamintojus, o Ukrainos įmonės ir toliau galės nevaržomos eksportuoti į Europos Sąjungą. Tai apteikiama kaip Ukrainos diplomatų laimėjimas. Europos Komisija, kuri palaimino tokį variantą, prižįsta sunkią Kijevo padėtį.       

„Pagrindinė priežastis, kodėl taip darome, ir tiksliau, tęsiame vienašales prekybos priemones – dėl labai sunkios ekonominės padėties Ukrainoje. Kita vertus, sutikome atidėti įgyvendinimą 15 mėnesių, nes tai leis abiem pusėms pateikti pastabų bei pasiūlymų“, – sako ES prekybos komisaras Karelas de Guchtas.

Savo ruožtu rusai, kurie visą laiką grasino įvesti muitus Ukrainos prekėms, laiko faktinį laisvos prekybos sutarties atšaukimą savo nuopelnu ginat savo gamintojų interesus. 

„Visos pusės susitarė, kad net ir ją ratifikavus, sutartis nebus taikoma sutartą laiką – 15 mėnesių iki 2015-ųjų metų gruodžio 31-osios“, – teigia Rusijos prekybos ministras Aleksejus Uliukajevas.

Taigi sutartis, kurios nepasirašymas Vilniaus sustikime išprovokavo neregėto masto krizę tarp Ukrainos ir Rusijos, neįsigalios dar mažiausiai metus, bet jau reikėtų tikėtis, kad visą tą laiką vyks derybos dėl jos įgyvendinimo, o ne karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių