Quantcast

PSO atšaukė sprendimą R. Mugabę pavadinti geros valios ambasadoriumi

  • Teksto dydis:

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas sekmadienį atšaukė spendimą pavadini Zimbabvės prezidentą Robertą Mugabę geros valios ambasadoriumi, pareikšdamas, kad taip ginami Jungtinių Tautų agentūros „geriausi interesai“.

Pirminis sprendimas sukėlė didžiulį pasipiktinimą

„Pastarąsias kelias dienas aš galvojau apie savo sprendimą paskelbti Jo Ekscelenciją Prezidentą Robertą Mugabę PSO geros valios ambasadoriumi (neužkrečiamoms ligoms) Afrikoje. Todėl nusprendžiau anuliuoti šį paskyrimą“, – išplatintame pranešime sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Vadovavimą PSO jis perėmė tik liepą. T. A. Ghebreyesusas sakė “atidžiai išklausęs“ tuos, kurie pasmerkė jo pirminį sprendimą, o taip pat pakalbėjo su Hararės vyriausybe.

„Priėjome prie išvados, kad sprendimas (panaikinti paskyrimą) yra geriausias PSO labui“, – sakė jis.

Apie R. Mugabės paskyrimą geros valios ambasadoriumi T. A. Ghebreyesusas pranešė sakydamas kalbą Urugvajuje. Tuomet jis gyrė Zimbabve, kaip šalį, kurioje esą sveikatos apsauga užtikrinama visiems.

Tačiau aktyvistai, visuomenės sveikatos ekspertai ir pagrindiniai PSO donorai, įskaitant Didžiąją Britaniją, Kanadą ir Jungtines Valstijas, iš karto atmetė bet kokį R. Mugabės vaidmenį ir pareiškė, kad per 37 jo valdymo metus Zimbabvės sveikatos apsaugos sistema iš esmės žlugo.

Žala padaryta

PSO vadovas iš karto susilaukė spaudimo atšaukti savo sprendimą.

„R. Mugabės paskyrimas T. A. Ghebreyesuso šimto dienų vadovavimo laikotarpio pabaigoje buvo klaida, – sakė Harvardo universiteto Pasaulinės sveikatos instituto direktorius Ashishas K. Jha (Ašišas K. Dža). – Jo panaikinimas iš tiesų yra stiprus signalas, kad vadovybė klausosi ir yra linkusi reaguoti.“

Tuo tarpu JAV ambasadorės JT Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos laikotarpiu ėjusi Samantha Power (Samanta Pauer) tviteryje parašė: „Tedrosas, žinoma, panaikins siaubingą R. Mugabės paskyrimą geros valios ambasadoriumi, tačiau žala jau padaryta. Vienintelis žmogus, kurio sveikata rūpinosi 93 metų R. Mugabė per 37 savo valdymo metus, buvo jis pats.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių