Quantcast

Princas Williamas prieš ketvirtąsias cunamio metines apsilankė Japonije

  • Teksto dydis:

Japonijoje viešintis Didžiosios Britanijos princas Williamas (Viljamas) sekmadienį aplankė miestelius, kurias 2011 metais nusiaubė didžiulis cunamis, o tą katastrofą patyrę vietos gyventojai padovanojo jam origamio technika išlankstytų popierinių gervių, simbolizuojančių sėkmę.

Baigdamas savo pirmąją kelionę Japonijoje, princas prieš ketvirtąsias cunamio metines apsilankė Išinomakio mieste, kuris yra vienas iš rajonų, labiausiai nukentėjusių nuo milžiniškų vandenyno bangų, nusinešusių maždaug 19 tūkst. žmonių gyvybių.

32 metų Williamas, kuris yra antras žmogus eilėje į Britanijos sostą, padėjo gėlių puokštę vienoje šventykloje kalvos viršūnėje ir tylėdamas nulenkė galvą, atsisukęs į dabar tuščio rajono, kuriame prieš 2011 metų kovo 11-osios cunamį gyveno šimtai žmonių, pusę.

Po tos maldos vietos vaikai įteikė princui iš raudono popieriaus išlankstytų gervių, kurios Japonijoje simbolizuoja sėkmę. Tuo origamius išlankstė cunamį išgyvenę žmonės, kurie vis dar gyvena laikinuose namuose.

Williamas, kuris vilkėjo tamsiai mėlyną švarką, šypsodamasis pasakė „arigato gozaimasu“ („labai ačiū“) – dar vieną japonišką frazę, kurių pramoko per keturias dienas trukusią savo kelionę.

„Kai įteikėme jam gerves, jis pasakė mums manantis, kad jo sūneliui (George'ui (Džordžui)) patiktų, jei jis jas parsivežtų kaip suvenyrą“, – nacionaliniam transliuotojui NHK sakė viena mergaitė.

„Šitą dieną prisiminsiu amžinai“, – pridūrė ji.

Williamas taip pat apsilankė Išinomakio centre esančiame cunamio muziejuje, kuriame eksponuojami ranka rašyti laikraščio „Ishinomaki Hibi Shimbun“ egzemplioriai. To laikraščio spausdinimo mašinos per cunamį buvo sunaikintos, o jo darbuotojai tokiu būdu stengėsi skelbti naujienas.

Tuometinis laikraščio vyriausiasis redaktorius aprodė Williamui muziejų, kurį taip pat buvo apsėmusios cunamio bangos, ir paaiškino, su kokiais sunkumais tada susidūrė redakcijos darbuotojai, rinkdami informaciją ir platindami egzempliorius.

Vėliau sekmadienį princas pamatė laikiną prekybos vietą Onagavoje į rytus nuo Išinomakio. Tai buvo paskutinė jo vizito stotelė.

Surenkamų parduotuvėlių fone jis buvo pasveikintas liūto šokiu – tradiciniu pasirodymu, per kurį aktoriai užsideda įspūdingas medines kaukes ir dėvi žalias, baltai dekoruotas skraistes.

Williamas šypsodamasis pavaizdavo, kad kiša galvą liūtui į nasrus.

„Princo vizito dėka galime pranešti pasauliui, kad mūsų regionas vis dar yra paveiktas cunamio“, – sakė vietos moksleivis Hikaru Sato (Hikarus Satas).

Williamo apsilankymas katastrofos rajone buvo svarbus Japonijai, kur daug gyventojų nori priminti pasauliui apie savo sunkią padėtį, nors po to 9 balų žemės drebėjimo ir cunamio praėjo jau ketveri metai.

Kiti tvirtina, kad šis vizitas įrodo, jog tas regionas yra atviras verslui ir saugus turizmui, nepaisant nesibaigiančių problemų Fukušimos atominėje elektrinėje, kur cunamio bangoms užliejus aušinimo sistemas išsilydė trijų reaktorių aktyvioji masė.

Dešimtys tūkstančių žmonių dėl padidėjusios radiacijos vis dar negali grįžti į savo namus, esančius teritorijose netoli nuniokotos elektrinės, o mokslininkai perspėja, kad kai kurias gyvenvietes gali tekti apleisti.

Tačiau pareigūnai tvirtina, kad paveiktas regionas yra palyginti mažas ir kad radiacijos lygis daugumoje Japonijos šiaurės rytų rajonų yra normalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių