Quantcast

Prezidentas R. T. Erdoganas savo santaupas iškeitė į Turkijos liras

  • Teksto dydis:

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) visą savo kapitalą, laikytą užsienio valiuta, iškeitė į Turkijos liras, prieš tai paraginęs tautiečius pirkti vis labiau nuvertėjančią nacionalinę valiutą ir tokiu būdu apriboti nuostolius, sakė ketvirtadienį prezidento atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas).

Tačiau konkrečios prezidento išsikeistos valiutos sumos jis nenurodė.

„Draugai, nuo tos dienos (gruodžio 2-osios), kai mūsų prezidentas paskelbė tokį raginimą, visa užsienio valiuta jo sąskaitoje pakeista į Turkijos lirą“, – sakė žurnalistams Ankaroje I.Kalinas.

„Tikėtis, kad prezidentas pradės kampaniją ir joje net nedalyvaus – kvailas reikalas“, – pridūrė jis.

Anksčiau šią savaitę R.T.Erdoganas ragino tautiečius keisti „po pagalve“ laikomus pinigus užsienio valiuta į auksą arba liras; valstybės masto akcija pasiūlyta tokiu metu, kai per praėjusį mėnesį liros kursas smuktelėjo 10 procentų.

Pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderis Kemalis Kilicdaroglu (Kemalis Kiličdarohlu) šią savaitę tvirtino, kad R.T.Erdogano banko sąskaitoje yra 200 tūkst. JAV dolerių, tačiau I.Kalinas apie tai nekalbėjo.

Prezidentas ragino smulkiuosius verslininkus taikyti nuolaidas savo klientams, kurie įrodo, kad yra pakeitę pinigus užsienio valiuta į liras.

Ir stambios valstybinės įstaigos ėmė keisti savo lėšas į liras, atsiskaitymus atlikti Turkijos valiuta.

R.T.Erdoganas taip pat paragino didelius prekybos centrus priimti mokesčius už nuomą liromis. Religinių reikalų agentūra pranešė, kad musulmonai už piligrimines keliones turėtų mokėti liromis. Stambulo vertybinių popierių birža pranešė, kad visos grynųjų pinigų atsargos bus iškeistos į nacionalinę valiutą.

„Tautos kova už Turkijos lirą“, – skelbia vyriausybę palaikantis dienraštis „Yeni Safak“ savo ketvirtadienio numeryje.

Tačiau ekonomistai mano, kad tokia akcija turės nedidelį poveikį liros kursui, nes „už R. T. Erdoganą daugiausia balsuoja mažesnes pajamas turinti klasė“, kuri iš esmės neturi pinigų, kuriuos galėtų iškeisti į liras.

Ekspertų teigimu, turtingesni turkai pinigus laiko užsienyje, todėl „tai neturės didelės įtakos Turkijos mokėjimų balansui ar mūsų valiutos vertei“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių