Quantcast

Prezidentas perspėjo: Iranas gali pasitraukti iš branduolinio susitarimo

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) antradienį perspėjo, kad jo šalis gali per kelias valandas pasitraukti iš 2015 metais pasiekto susitarimo dėl Teherano branduolinės programos, jeigu Jungtinės Valstijos toliau įvedinės naujas sankcijas.

Kalbėdamas parlamente lyderis kritikavo Amerikos prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), esą parodžiusį pasauliui, kad Vašingtonas „nėra geras partneris“.

Teheranas neseniai surengė kelis raketų bandymus ir smūgius, o Vašingtonas įvedė naujų sankcijų šiitiškai respublikai. Dėl to didėja nerimas, kad sutartis dėl Teherano branduolinės programos gali žlugti, nes abi pusės viena kitą kaltina pažeidus susitarimo dvasią.

H. Rouhani perspėjo, kad tuo atveju, jeigu Vašingtonas ir toliau spaus Iraną, jis yra pasirengęs pasitraukti iš susitarimo.

Ši sutartis buvo pagrindas panaikinti didžiąją dalį Teheranui taikytų tarptautinių sankcijų, įvestų dėl Iranui dėl jo vykdomos branduolinės programos, mat galingosios šalys įtarė, kad šiitiška respublika siekia pasigaminti branduolinių ginklų.

„Neigiama sankcijų patirtis ir prievarta atvedė jų (amerikiečių) ankstesnes administracijas prie derybų stalo, – per televiziją transliuotoje kalboje sakė Irano prezidentas. – Jeigu jie nori grįžti prie šios patirties, per trumpą laiką – ne savaites ar mėnesius, o per kelias valandas ir dienas – mes grįšime prie mūsų buvusios situacijos gerokai stipresni.“

Anot H. Rouhani, D. Trumpas parodė, kad JAV yra nepatikima partnerė ne tik Iranui, bet ir Vašingtono sąjungininkams.

„Pastaraisiais mėnesiais pasaulis pamatė, kad Jungtinės Valstijos ne tik nuolat laužo savo pažadus dėl JCPOA (Bendrojo išsamių veiksmų plano), bet ir pažeidė kelis pasaulinius susitarimus ir parodė, kad JAV nėra nei gera partnerė, nei patikima derybų šalis“, – pareiškė Irano vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vaw!

vaw! portretas
geras klausimas!!yessss

...

... portretas
Tai ar dar JAV savarankiška valstybė, ar tik Izraelio vasalas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių