Quantcast

Premjeras tėra prezidento marionetė?

Turkijoje šio mėnesio pradžioje įvyko reikšmingas valdžios persistumdymas. Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) ideologu vadintas Ahmetas Davutoglu turėjo užleisti savo postą Binali Yildirimui, artimam prezidento Recepo Tayyippo Erdogano sąjungininkui.

Neįtiko sultonui?

Po šios valdžios rokiruotės R.T.Erdoganas tampa labai įtakinga persona Turkijoje, panašiai kaip Vladimiras Putinas Rusijoje.

Premjero poste – visiškai lojalus sąjungininkas, palaikantis kiekvieną prezidento žingsnį, o opozicijoje esančios jėgos kuo toliau, tuo labiau spaudžiamos.

Be kita ko, politinė drama aukščiausiuose AKP sluoksniuose parodė, kad net įtakingi AKP nariai, tokie kaip A.Davutoglu, negali tikėtis išlikti partijos viršūnėlėje, jeigu neįtinka sultonui.

Teigiama, kad A.Davutoglu su R.T.Erdoganu nesutarė dėl kelių principinių dalykų: susitarimo dėl migrantų su ES, už kurį pasisakė A.Davutoglu; prezidentinės sistemos įvedimo (to labai nori R.T.Erdoganas, bet su tuo nesutiko A.Davutoglu); taip pat griežtų priemonių prieš žurnalistus (su tuo A.Davutoglu taip pat nebuvo linkęs sutikti).

Tiesa, po pasitraukimo A.Davutoglu nesiėmė kritikuoti prezidento. Priešingai, jis teigė, kad su R.T.Erdoganu žengia petys petin.

Tiesa, analitikai pažymėjo, kad A.Davutoglu retai kada buvo linkęs veltis į politines diskusijas.

Tayyipo partija

Niekas neabejojo, kad po A.Davutoglu pasitraukimo R.T.Erdoganas į premjero postą siūlys jam labai lojalų AKP narį, jog nebūtų daugiau diskusijų. Taip jis dar labiau sustiprins savo galią.

R.T.Erdoganas mandatą B.Yildirimui suteikė per susitikimą prezidentūros rūmuose praėjus kelioms valandoms po to, kai valdančioji AKP partija per neeilinį suvažiavimą išsirinko jį naujuoju lyderiu, turinčiu pakeisti A.Davutoglu. Pagal AKP įstatus ministrų kabinetui visuomet vadovauja AKP lyderis.

B.Yildirimas, ir tai labai nestebina, buvo vienintelis kandidatas į partijos lyderio postą. Jis gavo 1 405 iš 1 470-ies dalyvavusių delegatų balsus.


Šiame straipsnyje: Turkijaturkaipolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

kitaip

kitaip portretas
ir negali buti juk tai salis dar neatsikraciusi nuo viduramziu paprociu irneturincios jokios pagarbos zmogui jei jis pagal padeti yra zemesnio lygio o apie moteris nekalbesim nes tai musulmonai kur nuo padisaho laiku niekas nepasikeite ir jei kas bandoma daryti tai tik del ivaizdzio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių