Quantcast

Prekiautojai žmonėmis merginas išveža fiktyvioms santuokoms

Europos policijos pareigūnams tenka kovoti su nauja prekybos žmonėmis forma – šimtai jaunų moterų iš vargingų Rytų ar Vidurio Europos kampelių viliojamos į vakarus „suklastotų vedybų“.

Europos policijos pareigūnams tenka kovoti su nauja prekybos žmonėmis forma – šimtai jaunų moterų iš vargingų Rytų ar Vidurio Europos kampelių viliojamos į vakarus „suklastotų vedybų“. Jaunikiai, paprastai atvykėliai iš Azijos ar Afrikos, vedę Europos Sąjungos pilietę gauna teisę čia gyventi ir dirbti, o vadinamosios „nuotakos“ neretai dingsta.

Viena kaimo netoli Vengrijos ir Ukrainos pasienio gyventojų buvo vos aštuoniolikos, kai be grašio kišenėje, besilaukianti buvo išvežta į Britaniją tekėti už pakistaniečio, kurio niekada nematė.

Tokiems neva jaunikiams nuotakos nėštumas – privalumas, nes daugiau šansų likti ES. Žadėtų pinigų moteris negavo, jaunikį deportavo, jos naujagimė liko Britanijoje, o pati, padedama socialinių darbuotojų, grįžo namo.

„Jis niekur manęs neišleisdavo, sakė – negalima. Nuolat tai kartojo“, – sako nukentėjusioji Klara Bogalova.

Tokią prekybą žmonėmis sunkiau susekti, nes aukos sako, kad geriau būtų išnaudojamos užsienyje negu grįžtų namo. Jos nenori liudyti, dažnai nelabai suvokia, kas vyksta. Nuovokesnėms siūlomas darbas, geresnis gyvenimas, greitai uždirbami pinigai, bet jie atsiduria organizuotų nusikaltėlių kišenėse.

„Už moterį mokama nuo trijų iki keturių tūkstančių svarų, kurių moteris neišvysta“, – sako fiktyvias santuokas tiriantis detektyvas Jamesas Faulkneris.

Niekas negirdi, ir jeigu vadinamoji nuotaka apsigalvoja.

„Auka neturi kitos išeities. Žmonių kontrabandininkai grasina šeimoms. Kai grasinama, kad namą gali padegti, sužaloti artimuosius, aukos daro tai, ko jų reikalaujama“, – sako Allanas Doherty, paramos fondo „Teisingumo viltis“ ekspertas.

Europolas tai vadina plintančiu reiškiniu, kai Vakarų Europa reikalauja vis griežčiau riboti imigrantus. Vadinamosios nuotakos viliojamos į Airiją, Vokietiją, Olandiją, o Britainijos pareigūnų dėmesio centre atsidūrė Ročdeilas netoli Mančesterio.

„Turime informacijos, kad Ročdeile būta daugiau negu 400 fiktyvių santuokų. Tai nereiškia, kad visose dalyvavo prekybos žmonėmis aukos, bet nemažai atvyko į šalį nelegaliai“, – sako J. Faulkneris.

Nuotakos vežamos ir į Škotiją, nes ten nuo šešiolikos leidžiama santuoka be tėvų sutikimo.

Kaimyninėje Latvijoje problema laikoma tokia rimta, sako pareigūnai, kad jai skirta Europos Komisijos finansuojama programa. Latvijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, pernai iš 34 prekybos žmonėmis aukų 22 buvo fiktyvios nuotakos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintas

gintas portretas
Baikim vieną kartą.Jau tiek prirašyta!Mergos pačios savo noru važiuoja"lengvo gyvenimo"pagauti.Žino,kas laukia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių