Quantcast

Prancūzijos teismas pareikalavo pašalinti iš krautuvės vitrinos rasistinius keksiukus

  • Teksto dydis:

Prancūzijos teismas nurodė vienai kulinarijos krautuvėlei, įsikūrusiai netoli Nicos, pašalinti iš savo vitrinos juoduoju šokoladu aplietus keksiukus, vaizduojančius nuogą vyrą ir moterį, kai viena juodaodžių teisių organizacija įvardijo tuos kepinius „rasistiniais“.

Keksiukai su šokolado ir slyvų įdaru, pavadinti „Dievas“ ir „Deivė“, kuriais toje krautuvėlėje Graso mieste prekiaujama jau apie 15 metų, išprovokavo juodaodžių teisių gynėjus, nes jų šokoladinės figūrėlės vaizduoja apkūnius vyrus ir moteris rožinėmis lūpomis ir groteskiškomis genitalijomis.

Nicos administracinis teismas ketvirtadienį nurodė pašalinti tuos gaminius iš parduotuvės vitrinos, bet neįžvelgė kepėjo „piktavališkumo“ ir leido toliau juos gaminti bei pardavinėti.

Teismas įpareigojo Graso merą pasirūpinti, kad tie keksiukai nedelsiant dingtų iš vitrinos, perspėjęs, kad už kiekvieną vėlavimo dieną bus skiriama 500 eurų bauda.

Miesto administracijai taip pat buvo nurodyta sumokėti 1 000 eurų baudą Juodaodžių asociacijų atstovaujamajai tarybai (CRAN), kuri anksčiau šį mėnesį paragino uždrausti pardavinėti tuos keksiukus, reaguodama į vieno gyventojo skundą.

Teismas nutarė, kad keksiukai vaizduoja „du juodaodžius groteskiškomis ir nepadoriomis pozomis“, pridūręs, kad jie žeidžia „žmogiškąjį orumą – ypač afrikiečių ir iš Afrikos kilusių žmonių“.

Kepėjas Yannickas Tavolaro (Janikas Tavolaras) sakė, kad kepa tuos keksiukus tik savaitgaliais ir dažnai gamina juos pagal užsakymus.

Jis apskundė CRAN dėl šmeižto, sakydamas, kad juodasis šokoladas yra technologiškais būtinas tiems kepiniams, kurių pavidalas esąs karikatūra.

CRAN pirmininkas Louis-Georges'as Tinas (Luji Žoržas Tenas) sakė, kad „apsidžiaugė“ dėl ketvirtadienį priimtos teismo nutarties.

Pasak jo, tai turėtų tapti perspėjimu visai Prancūzijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių