Quantcast

Prancūzijos prezidento rinkimų pirmasis ratas vyks balandžio 23 dieną

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidento rinkimų pirmasis ratas vyks kitų metų balandžio 23 dieną, o antrasis – gegužės 7 dieną, trečiadienį pranešė vyriausybės atstovas Stephane'as Le Follis (Stefanas Le Folis).

Visuotiniai rinkimai numatyti 2017 metų birželio mėnesį.

Sunkius laikus išgyvenančio dabartinio socialistų prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) populiarumo reitingams siekiant vos 13 proc., visos rinkėjų apklausos pranašauja nepopuliariausio mūsų laikų Prancūzijos prezidento pralaimėjimą dar pirmajame rinkimų rate.

Artėjant rinkimams, kairiųjų stovykla yra gerokai nusilpusi, pasidalijusi, kaip manoma, į centro link judančios vyriausybės šalininkus ir aktyviai poziciją reiškiančios disidentų grupuotės rėmėjus.

Dabartinis 61 metų šalies vadovas žadėjo prezidentaudamas imtis spręsti nedarbo problemas, tačiau nedarbas šalyje tebesiekia 10 procentų.

Dešinioji opozicija savo ruožtu pirmą kartą rengs pirminius rinkimus, kurie vyks lapkričio 20 ir 27 dienomis.

Buvęs prezidentas 61 metų Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), kuris pralaimėjo F.Hollande'ui per 2012 metų rinkimus, oficialiai dar nepaskelbė apie savo planus dalyvauti prezidento rinkimų kovoje, tačiau mažai kas abejoja, kad jis trokšta sugrįžti į Eliziejaus rūmus su savo naujos Respublikonų partijos vėliava.

Didžiausias jo varžovas yra buvęs užsienio reikalų ministras Alainas Juppe (Alenas Žiupė), 70 metų Bordo meras, kuris nuo 1995 iki 1997 metų, vadovaujant prezidentui Jacques'ui Chiracui (Žakui Širakui), buvo vyriausybės vadovas.

Kraštutinių dešiniųjų neginčijama kandidatė 47 metų Marine Le Pen (Marin Le Pen) iš prieš imigrantus nusiteikusio Nacionalinio fronto jau dabar gyvena rinkimų kampanijos nuotaikomis.

Apklausos rodo, kad ją palaiko daugiausia – net 28 proc. rinkėjų, tačiau ji turėtų pralaimėti antrajame rinkimų rate.

Parlamento rinkimai vyks birželio 11 ir 18 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių