Quantcast

Prancūzijos kairiųjų lyderio pasisakymas apie nacius sukėlė pasipiktinimą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos kairiųjų lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas (Žanas-Liukas Melanšonas) šeštadienį sukėlė pasipiktinimą dėl savo komentaro apie nacius, kurį vienas ministras pavadino „gėdingu“.

Per šeštadienį Paryžiuje surengtą protestą dėl darbo rinkos reformų J.-L. Melenchonas pareiškė, kad “būtent gatvės protestai nuvertė Prancūzijos karalius ir gatvės protestai išvarė nacius“.

Taip jis reagavo į centristo prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) anksčiau šią savaitę išsakytą mintį, kad „demokratiniai nėra gatvės protestai“.

Tačiau kritikos J.-L. Melenchonas gynė savo pareiškimą ir sekmadienį tinklaraštyje pabrėžė, kad „niekada nelygino dabartinės vyriausybės su naciais“.

Kraštutinių kairiųjų partijai „Nepalaužta Prancūzija“ vadovaujantis J.-L. Melenchonas paragino darbo rinkos reformoms nepritariančius žmones šeštadienį užtvindyti Paryžiaus gatves. Jis ne kartą siekė pozicionuoti savo partiją, kaip sudarančią vienintelę realią opoziciją E. Macronui.

Prancūzijos politikai suskubo smerkti J.-L. Melenchoną dėl šios komentarų. Vyriausybės atstovas Christophe‘as Castaneras (Kristofas Kastaneras) Prancūzijos radijui sakė, kad tokie komentarai yra „moralinė“ ir „politinė klaida“.

Ch. Kastaneras tviteryje taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje J.-L. Melenchonas per mitingą yra prisisegęs Prancūzijos vėliavos spalvų juostelę. Jis pridūrė, kad J.-L. Melenchonas „neverta šių spalvų, jeigu demokratus, respublikonus ir nacius murkdo tame pačiame purve“.

Darbo reikalų ministrė Muriel Penicaud (Miurjel Peniko) šalies žiniasklaida sakė, kad J.-L. Melenchono komentaras buvo „gėdingas“.

„Kaip ir dauguma Prancūzijos žmonių, buvau šokiruota ir pasipiktinusi tuo, kad lyginami naciai, demokratai ir respublikonai“, – sakė ji.

Pasipiktinimą reiškė ir kiti politikai.

Tačiau pats J.-L. Melenchonas tinklaraštyje pasmerkė tokią „diversijos polemiką“ ir pareiškė, kad ja siekiama nukreipti dėmesį nuo to didelio skaičiaus žmonių, kurie dalyvavo šeštadieninėje demonstracijoje. Jo teigimu, joje dalyvavo 150 tūkst. žmonių, nors policija skaičiuoja, kad dalyvių buvo apie 30 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių