Quantcast

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai paminėjo Verdeno mūšio 100-ąsias metines

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį drauge minėjo Verdeno mūšio 100-ąsias metines – pasiryžę pademonstruoti, kad nepaisant šio vieno baisiausių Pirmajame pasauliniame kare mūšių, neįtikima jų šalių draugystė dabar reiškia viltį šiandienos susiskaldžiusiai Europai.

Verdeno mūšis, 1916 metais įvykęs Prancūzijos šiaurės rytuose, buvo ilgiausias tame kare. Jis truko 300 dienų ir pareikalavo 163 tūkst. prancūzų ir 143 tūkst. vokiečių karių gyvybių, kol galiausiai laimėjo Prancūzija. Dar šimtai tūkstančių buvo sužeisti.

Gyvų to mūšio liudininkų jau nebėra ir sekmadienio minėjimas buvo sukoncentruotas į jaunimo švietimą apie karo baisumus ir pasekmes.

Verdeno mūšis dabar yra laikomas svarbiu Prancūzijos ir Vokietijos susitaikymo simboliu, ir F.Hollande‘as su A.Merkel paragino Europą drauge spręsti šiuo metu jai tenkančius iššūkius.

Nesiliaujant lietui, lyderiai metinių minėjimą pradėjo padėdami vainiką vokiečių karių kapinėse Konsanvua, į šiaurę nuo Verdeno. Juos lydėjo keturi vokiečių ir prancūzų vaikai.

Dalydamiesi vienu skėčiu, jie ėjo pro juodų kryžių su žuvusiųjų vardais eiles tose kapinėse, kuriose palaidoti 11 148 vokiečių kariai.

Sakydama kalbą Verdeno rotušėje, A.Merkel sakė: „Verdenas yra daugiau nei jūsų miestelio pavadinimas: Verdenas taip pat yra vienas iš baisiausių mūšių, kuriuos išgyveno žmonija.“

,,Karo absurdiškumo simbolis“

A.Merkel, kuri tapo pirmąja Vokietijos lydere, pasakiusia kalbą šio miestelio rotušėje, pažymėjo, kad pavadinimas „Verdenas“ yra neįsivaizduojamo žiaurumo ir karo absurdiškumo simbolis, bet, taip pat, ir Prancūzijos bei Vokietijos susitaikymo simbolis.

Pasak kanclerės, ji pripažįsta, jog Verdeno žmonėms „nėra lengva“ ją taip „šiltai sutikti“.

A.Merkel žodžiais, šis paminėjimas parodo, „kokiu mastu šiandien yra geri Prancūzijos ir Vokietijos santykiai“, taip pat – Europos vienybės pasiekimus.

„Pasaulyje su globaliais iššūkiais svarbu toliau plėtoti šią Europą“, – sakė ji per savaitinį kreipimąsi šeštadienį. Kanclerė išreiškė viltį, kad Didžioji Britanija birželio 23-iosios referendume nebalsuos už išstojimą iš Europos Sąjungos.

F.Hollande'o kvietimą drauge paminėti to mūšio 100-ąsias metines ji pavadino „didele garbe“.

„Mes vis esam raginami išlaikyti ateityje (Verdeno) atmintį gyvą, nes tik tie, kas žino praeitį, gali iš jos pasimokyti“, – sakė ji.

F.Hollande‘as Verdeną pavadino „taikos sostine“.

„Verdenas yra miestas, simbolizuojantis ... ir (tai, kas) blogiausia, – kur Europa prieš 100 metų pametė savo kelią – ir (tai, kas) geriausia, nes šis miestas sugebėjo ... susivienyti taikai ir Prancūzijos ir Vokietijos draugystei“, – sakė jis.

Didėjant kraštutinių dešiniųjų partijų populiarumui ir Europos šalių nesutarimams dėl to, kaip elgtis su pabėgėliais, F.Hollande‘as sakė norintis drauge su A.Merkel siekti „vėl imtis skleisti Europos idealą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių