Quantcast

Prancūzijoje – draudimas mokyklose naudotis mobiliaisiais telefonais

  • Teksto dydis:

Žinučių rašymas po stalu paslėptu telefonu turėtų tapti praeitimi, Prancūzijos moksleiviams pirmadienį pradedant naujus mokslo metus įsigaliojus šalies masto draudimui mokyklose naudotis mobiliaisiais telefonais.

Šis draudimas buvo priimtas liepą, prezidentui Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui) tesint rinkimų kampanijos pažadą. Be to, Prancūzijos pradinėse mokyklose ir vidurinių mokyklų žemosiose klasėse taip pat bus draudžiama naudotis planšetiniais kompiuteriais ir išmaniaisiais laikrodžiais.

Po vasaros atostogų atsidarančioms vidurinėms mokykloms, kuriose mokosi 15–18 metų moksleiviai, taip pat leista įsivesti dalinius arba visiškus išmaniųjų įrenginių draudimus, bet jie nebus privalomi.

Naujosios tvarkos šalininkai sako, kad audringus debatus sukėlęs įstatymas padės moksleiviams sutelkti dėmesį, kovoti su patyčiomis ir priekabiavimu, taip pat skatins mokinių aktyvumą per pertraukas.

Beveik 90 proc. 12–17 metų prancūzų turi mobiliųjų telefonų. Naujosios tvarkos šalininkai taip pat tikisi, kad šis draudimas padės apriboti smurtinio ir pornografinio turinio sklaidą tarp vaikų.

Švietimo ministras Jeanas-Michelis Blanquer (Žanas Mišelis Blankė) teigė, kad šis „XXI amžiui pritaikytas įstatymas“ padės pagerinti drausmę tarp 12 mln. Prancūzijos moksleivių.

„Būti atviriems ateities technologijoms nereiškia, kad turime sutikti su bet kokiu jų naudojimu“, – ministras sakė birželį, kai įstatymas buvo svarstomas parlamento.

„Viešųjų ryšių triukas“

Tačiau kritikai atmeta šį draudimą kaip viešųjų ryšių triuką ir prognozuoja, kad jį bus sunku įgyvendinti.

Vyriausybė paliko mokykloms pačioms spręsti, kaip bus įgyvendinamos naujosios taisyklės. Rekomenduojama, kad moksleiviai dieną paliktų telefonus savo rakinamose spintelėse, bet kai kurios mokyklos jų neturi.

Tyrimai rodo, kad Prancūzijos mokyklose, jau anksčiau įsivedusiose tokį draudimą savo iniciatyva, daug mokinių pripažįsta pažeidinėjantys taisykles ir vis tiek besinaudojantys telefonais.

Mokykloms visame pasaulyje sunku rasti tinkamą atsaką į kišeninių prietaisų išplitimą, nors tėvai vis labiau nerimauja, kad jų vaikai per daug laiko praleidžia įsmeigę akis į ekranus.

2015 metais Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas) atšaukė draudimą naudotis telefonais miesto mokyklose dėl saugumo priežasčių. Pasak jo, tėvams turi būti sudaryta galimybė bet kada susisiekti su savo vaikais.

Centristinių pažiūrų 40-metis E. Macronas prieš rinkimus žadėjo didelio masto reformas, neaplenkiant ir švietimo srities.

Prezidentas taip pat nurodė prioritetiniuose rajonuose sumažinti klases perpus, iki 12 vaikų, kad būtų panaikintas didžiulis pažangumo atotrūkis tarp vaikų iš skurdžių ir turtingų šeimų.

Ši schema šiemet jau buvo taikoma 6–7 metų vaikams, o vėliau šiais mokslo metais bus išplėsta 7–8 metų moksleiviams.

Tuo metu aukštojo mokslo pertvarka, užtikrinanti griežtesnę į universitetus stojančių jaunuolių atranką, šiemet išprovokavo virtinę moksleivių streikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Svarbu kad prezervatyvais naudotis neuždraudė...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių