Quantcast

Prancūzija abejoja, ar JAV palaikymas NATO bus „amžinas“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos gynybos ministrė pirmadienį išreiškė abejonių, ar JAV įsipareigojimai NATO bus „amžini“, taip pat sakė, kad Europai reikia užsitikrinti gynybos „autonomiją“, nes šis klausimą lieka neatsakytas.

Vašingtonui vis labiau susitelkiant į Kinijos metamą strateginį iššūkį ministrė Florence Parly (Florans Parli) sako, kad „iškilo klaustukas“ dėl transatlantinio aljanso.

Pasak jos, keliantieji šį klausimą nebus nuraminti „dabartinės pasitraukimų atmosferos: pasitraukimų iš mūšių laukų, sutarčių, prekybos paktų“.

„Štai dėl ko nerimauja europiečiai: ar JAV įsipareigojimai (NATO) bus amžini? Ar turėtume manyti, kad viskas vyks kaip buvo pastaruosius 70 metų?“ – F. Parly klausė kalbėdama Vašingtone įsikūrusiame strateginių tyrimų centre „Atlantic Council“ prieš susitikimą su JAV gynybos sekretoriaus pareigas einančiu Patricku Shanahanu (Patriku Šanahanu).

Ministrė sakė labiausiai nerimaujanti, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) akivaizdžiai sieja Amerikos įsipareigojimus su Europos pasiruošimu skirti daugiau lėšų gynybai, įskaitant didesnio amerikietiškos gynybos technikos kiekio pirkimą.

„Aljansas turėtų būti besąlygiškas, nes kitaip tai nėra aljansas. NATO solidarumo skirsnis yra 5-asis straipsnis, o ne straipsnis F-35“, – kalbėjo ji, turėdama omenyje modernaus JAV naikintuvo pavadinimą.

F. Parly sutiko su D. Trumpo kritika, kad NATO sąjungininkės Europoje turėtų skirti daugiau lėšų bendrai gynybai, bet sakė joms būtų gerai susikurti tam tikrą autonomiją, kad nebūtų visiškai priklausomos nuo JAV kariuomenės.

Europiečiai „pradėjo sąžiningai vertinti, ką jie iš tikrųjų galėtų nuveikti, jeigu būtų palikti vieni“, sakė ji.

„Europos autonomijos didinimas niekada neturėtų būti laikomas žingsniu prieš JAV. Norime, kad Amerika būtų tvirtai susisaisčiusi su NATO. Autonomija turėtų būti draugystės atmaina“, – aiškino ministrė.

„Kaskart, kai JAV pasitraukdavo iš Europos, grėsmės sugrįždavo, kad persekiotų pačias JAV“, – pabrėžė ji.

F. Parly taip pat išreiškė palaikymą tolesniam JAV pajėgų buvimui Sirijoje ir sakė, kad Prancūzija turėtų prisidėti prie šios misijos. Šį klausimą ji ketina aptarti su P. Shanahanu.

„Dabar atidžiai nagrinėjame neseniai pateiktą JAV pasiūlymą išlaikyti liekamąjį dalyvavimą, bendradarbiaujant su keliais partneriais“, – sakė ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių