Quantcast

A. Pranckevičius tikina – ES dabar vieningesnė nei prieš metus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga šiemet Europos dieną mini stipresnė ir vieningesnė nei pernai ar užpernai, LRT RADIJUI sako Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. Jo teigimu, iššūkių ir įtampų yra, bet niekas nebekalba apie išsivaikščiojimą.

„Europos dieną Europa pasitinka kiek stipresnė, labiau pasitikinti savimi nei pernai ar užpernai, kai buvo sukrėtę daug įvykių nuo „Brexit“ referendumo iki skausmingos migracijos krizės, iki konfliktų Ukrainoje, Sirijoje ar galų gale nežinomybės, kurią sukėlė JAV prezidento rinkimai.

Šiemet esame labiau vieningi, labiau žvelgiame į priekį, o ne atgal. Europa kaip niekada [stipriai] finansuoja savo saugumą ir gynybą, kaip niekada aktyvi prekybos pasaulyje, kaip niekada vieninga vykdydama labai sunkias, bet svarbias derybas dėl „Brexit“, – sako EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Jis neslepia, kad iššūkių, įtampų ir skirtingų nuomonių yra, tačiau esą egzistencinės krizės grėsmė europiečius suvienijo.

„Taip, yra skirtingų nuomonių, kokia turėtų būti Europa, koks jos [ateities] scenarijus, kaip žiūrime į biudžetą, kurias sritis reikėtų finansuoti daugiau, kurias – mažiau. Tačiau tai yra diskusija apie konstrukciją, o ne destrukciją. Mes nebekalbame apie išsivaikščiojimą, apie kitas šalis, kurios gali sekti Didžiosios Britanijos pavyzdžiu.

Lygiai prieš metus Prancūzijos prezidentu buvo išrinktas Emmanuelis Macronas ir šiandien nebešnekame, kad Prancūzija gali būti ta šalis, kuri sugriaus projektą, kurį pati kūrė. Jei Marine le Pen būtų laimėjusi prezidento rinkimus, tai šiandien turbūt kalbėtume, kodėl ES sugriuvo, o kalbame – kodėl ES pasiryžusi eiti į priekį ir tvirtėti, tapti labiau demokratiška, labiau atspari ir labiau atskaitinga“, – teigia A. Pranckevičius.

LRT RADIJO pašnekovas taip pat tvirtina, kad ES mokosi iš „Brexit“ duotos pamokos.

„Mokomės mažindami biurokratiją, artėdami prie piliečių, bandydami jų klausytis, geriau komunikuoti ir geriau kovoti su melagingomis žiniomis, neteisinga informacija, kuri labai stipriai lėmė ir „Brexit“ referendumo rezultatus.

Mes skaudžiai, bet mokomės. Ir šiuo metu derybos [su Didžiąja Britanija] vyksta be galo vieningai. Yra didžiulė disciplina tarp 27 valstybių, nes visi supranta, kad tai bendras visų interesas – kaip įmanoma tvarkingiau jas pabaigti, išlaikyti kuo geresnį santykį su Didžiąja Britanija ateityje, o likusiems sustiprėti“, – sako A. Pranckevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "A. Pranckevičius tikina – ES dabar vieningesnė nei prieš metus" - kažkada LYGIAI TAIP PAT gyrėmės 'žengimu į komunizmą': 'Ura, draugai'.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių