Quantcast

Gruzijoje popiežiaus aukotose mišiose ortodoksai nedalyvavo

  • Teksto dydis:

Popiežiaus Pranciškaus pastangos pagerinti santykius su Gruzijos ortodoksais šeštadienį patyrė smūgį, kai Ortodoksų Bažnyžios patriarchatas nusprendė nepasiųsti savo oficialios delegacijos į pontifiko aukotas mišias ir pakartojo, kad ortodoksai tikintieji negali dalyvauti katalikiškose apeigose.

Prieš prasidedant Pranciškaus vizitui Kaukaze Vatikano atstovas sakė, kad ortodoksų patriarchatas pasiųs delegaciją į mišias viename Tbilisio stadione „kaip santarvės tarp abiejų Bažnyčių ženklą“. Toks žingsnis būtų rodęs, kad šaltukas abiejų bendruomenių santykiuose, temdęs 1999-aisiais įvykusį velionio popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą Gruzijoje, bent kiek atlėgo.

Tačiau ortodoksų patriarchato atstovė Nato Asatiani šeštadienį sakė, kad delegacija nedalyvavo „abipusiu susitarimu“. Patriarchatas pakoregavo anksčiau savo tinklalapyje paskelbtą pranešimą ir nurodė, kad „kol lieka dogmatinių skirtumų tarp mūsų Bažnyčių, ortodoksai tikintieji nedalyvaus jų (katalikų) pamaldose“.

Tikėtina, kad ši pozicija buvo pakeista po penktadienį Pranciškaus atvykimą į Tbilisį aptemdžiusių protestų, kai griežtosios linijos ortodoksai pareiškė esantys griežtai nusistatę prieš bet kokias savo Bažnyčios ekumenines iniciatyvas.

„Tai tipiškos pastangos atversti į savo tikėjimą“, – sakė dvasininkas Davidas Klividzė, buvęs tarp maždaug 100 griežtosios linijos Ortodoksų tėvų sąjungos protestuotojų, susirinkusių prie stadiono.

„Įsivaizduojat, kas nutiktų, jeigu sunitų pamokslininkas atvyktų į šiitišką Iraną ir surengtų pamaldas stadione arba kur nors kitur? Tokių dalykų negali būti. Taigi, mes prieš tai pasisakome“, – pridūrė D.Klividzė.

Vatikano atstovas Gregas Burke'as (Gregas Berkas) sakė, kad Vatikanas priėmė ortodoksų sprendimą, kuris esą buvo perduotas popiežiaus delegacijai penktadienio vakarą. Pasak jo, ortodoksų taisyklės neleidžia tokiai delegacijai dalyvauti katalikiškose mišiose.

Planuota, kad mišių pabaigoje Pranciškus asmeniškai pasisveikins su delegacijos nariais. Tačiau pontifikui teko padėkoti tik ortodoksams tikintiesiems, kurie atėjo.

Dalyvių mažiau nei tikėtasi

Pontifiko viešnagės organizatoriai prognozavo, kad per Pranciškaus aukojamas rytines mišias 27 tūkst. vietų Michailo Meschio stadionas sostinėje Tbilisyje bus sausakimšas. Tačiau tik keli tūkstančiai žmonių buvo susirinkę tribūnose, kai Šventasis Tėvas įvažiavo papamobiliu pasveikinti tikinčiųjų prieš pamaldas.

Kol kas nebuvo paaiškinta, kodėl dalyvių buvo taip mažai, bet popiežius šypsodamasis bučiavo kūdikius ir priėmė gėlių puokštes, jam įteiktas saulėtą vasarišką dieną.

Dauguma Gruzijos gyventojų yra ortodoksai, o katalikai sudaro tik mažiau negu 3 proc. – jų šalyje yra apie 112 tūkst., rodo Vatikano statistika.

Savo homilijoje pontifikas ragino tikinčiuosius ieškoti paguodos Dieve ir „nenuliūsti dėl santarvės stygiaus aplink mus“.

„Būtent kai esame vieningi, bendrystėje, mumyse veikia Dievo paguoda“, – sakė jis.

Vis dėlto Pranciškus buvo netikėtai šiltai sutiktas Ortodoksų Bažnyčios lyderio, kai atvyko penktadienį trijų dienų vizito Kaukaze, per kurį taip pat aplankys musulmonišką Azerbaidžaną.

Gruzijos patriarchas Elijas II pasveikino savo „mielą brolį“ ir ištarė: „Tegul Viešpats laimina Romos Katalikų Bažnyčią.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gruzijos

Gruzijos portretas
Stačiatikių ortodoksų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių