Quantcast

Popiežius ragina pasaulį spręsti į Italiją plūstančių migrantų krizę

  • Teksto dydis:

Popiežius šeštadienį paragino tarptautinę bendruomenę imtis veiksmų dėl daugybės migrantų, mėginančių pasiekti Italiją iš Šiaurės Afrikos ir neretai žūvančių pavojingoje kelionėje per Viduržemio jūrą.

Šis pontifiko raginimas nuskambėjo baigiantis savaitę, per kurią, kaip baiminamasi, Viduržemio jūroje nuskendo daugiau negu 450 žmonių, o daugiau negu 11 tūkst. kitų Europą norinčių pasiekti žmonių išgelbėjo Italijos pakrančių sargybos, komercinių laivų arba pajėgų, dalyvaujančių daugelio kritikuojamoje Europos Sąjungos jūrinių sienų apsaugos misijoje, pareigūnai.

Naujausia grupė – daugiau negu 450 pabėgėlių, tarp jų apie 50 vaikų, du naujagimiai ir aštuonios nėščios moterys – šeštadienio rytą buvo išlaipinta Sicilijos mieste Mesinoje iš juos išgelbėjusių Italijos karinių pajėgų laivo „Driade“.

„Noriu pareikšti padėką Italijai už pastangas priimant daugybę migrantų, ieškančių prieglobsčio ir rizikuojančių savo gyvybėmis“, – pabrėžė Pranciškus.

„Akivaizdu, kad šio reiškinio mastai reikalauja daug didesnio angažavimosi. Privalome nenuilsdami prašyti didesnio masto atsako Europos ir tarptautiniu lygmeniu“, – pridūrė jis.

Popiežius šiuos komentarus išsakė per pirmąjį oficialų susitikimą su naujuoju Italijos prezidentu Sergio Mattarella (Serdžu Matarela), kuris pakartojo jau seniai skambančius Romos raginimus ES partneriams suteikti didesnę pagalbą, sprendžiant šią humanitarinę krizę.

„Šie sudaužyti gyvenimai temdo tarptautinės bendruomenės orumą, o mums gresia žmoniškumo praradimu “, – pabrėžė S.Mattarella.

Jau apie 900 migrantų žuvo šiais metais vandenyse tarp Libijos ir Italijos; dabartinės tendencijos rodo, kad pernykščio antplūdžio mastas, kai Italiją pasiekė iš viso 170 tūkst. atvykėlių, bus pakartotas arba viršytas.

Pagalbos organizacijos sako, kad aukų tikriausiai būtų buvę mažiau, jeigu Italijos karinių jūrų pajėgų operacija „Mare Nostrum“ nebūtų sustabdyta praėjusių metų pabaigoje.

Italija sumažino paieškų ir gelbėjimo operacijos mastą, nesugebėjusi įtikinti partnerių Europoje prisidėti prieš šių pastangų, kainuojančių 9 mln. eurų per mėnesį. Tariantis dėl šios misijos, kilo nesutarimų, ar tokios operacijos neduoda priešingų rezultatų, netiesiogiai skatindamos migrantus leistis į pavojingas keliones.

„Mare Nostrum“ iš dalies pakeitė daug mažesnė ES vadovaujama operacija „Triton“, kuriai Italija skiria daug mažiau išteklių ir žmonių.

Migrantai, patikintys savo likimą kontrabandininkams, dažniausiai stengiasi išvengti konfliktų arba persekiojimo tokiose neramiose šalyse kaip Eritrėja, Afganistanas ir Sirija, arba skurdo ir bado Užsachario Afrikoje bei Pietų Azijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

coco

coco portretas
Jei italai ir toliau priimines tuos "pabegelius", tai del ju greit patirs labai daug problemu. Jie gi bega, kad palyginus issivysciusioje salyje galetu vogti, dykaduoniauti ir uzsiimineti narkotiku prekyba, kitkam jie nesutverti. Na, o uz kurio laiko, ims reikalauti daugiau teisiu, nei turi vietiniai italai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių