Quantcast

Popiežius ragina Bažnyčią nenusigręžti nuo išsiskyrusių katalikų

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus trečiadienį pareiškė, kad Bažnyčia turėtų būti atlaidesnė išsiskyrusiems ir vėl susituokti norintiems katalikams bei jų vaikams, taip pat ragino kunigus vengti elgtis su tokiomis poromis, tarsi jos būtų ekskomunikuotos.

Katalikų doktrina sako, kad išsiskyrę tikintieji, kurie sukuria naujas šeimas, buvusiam sutuoktiniui dar gyvam esant, gyvena nuodėmėje ir kad jiems neturi būti leidžiama priimti Komunijos sakramentą, todėl daugelis tokių žmonių jaučiasi esantys atstumti Bažnyčios.

Pranciškaus pabrėžiama mintis, kad Bažnyčios vadovybė turėtų būti gailestinga, padidino daugelio tokių katalikų viltis, kad pontifikas gali atšaukti draudimą suteikti Komuniją.

Vatikanas rudenį surengs pakartotinį pasitarimą šeimos klausimais, kai pernai surengtas panašus susitikimas nepateisino išsiskyrusių katalikų vilčių, kad to draudimo bus atsisakyta.

Savo naujausiuose komentaruose Pranciškus tokio pažado nesuteikė, bet tvirtino, kad Bažnyčios požiūris turi pasikeisti.

„Kaip rūpinamės tais, kurie negrįžtamai nutrūkus jų šeimos ryšiams sudarė naują sąjungą?“ – klausė jis.

„Žmonės, kurie pradeda naują sąjungą, žlugus jų sakramentinei santuokai, toli gražu nėra ekskomunikuoti, todėl su jais jokiu būdu negalima elgtis taip tarsi jie būtų (atskirti nuo Bažnyčios), – Pranciškus sakė maldininkams ir turistams per savo pirmąją bendrąją audienciją po vasaros atostogų. – Jie visuomet priklauso Bažnyčiai.“

Pranciškus kėlė klausimą, kaip Bažnyčia gali reikalauti, kad tų žlugusių santuokų vaikai būtų auklėjami savo tėvų „tvirto ir praktikuojamo tikėjimo pavyzdžiu, jeigu mes juos (tėvus) laikome toli nuo bendruomenės gyvenimo, tarsi jie būtų ekskomunikuoti?“

Galimybė tikintiesiems dalyvauti Eucharistijoje laikomas būtinu visiško dalyvavimo katalikų bendruomenėje elementu.

Popiežius ragino ganytojus „neužkrauti papildomos naštos, kuri tenka tokioje padėtyje atsidūrusiems vaikams. Deja, tokių vaikų ir jaunų žmonių skaičius iš tikrųjų didelis“.

Bažnyčia taip pat turi nevienodai traktuoti „išsiskyrusius, nelygu kokios priežastys nulėmė išsiskyrimą“, pažymėjo Pranciškus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių