Quantcast

Popiežius pradėjo kelionę po savo gimtąją Pietų Ameriką

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus sekmadienį atvyko į Ekvadorą, pradėdamas pirmąjį vizitą savo gimtojoje Pietų Amerikoje per pastaruosius dvejus metus.

Šventasis Tėvas per šią kelionę, kurios metu pabrėš sunkią neturtingų žmonių padėtį, taip pat aplankys Boliviją ir Paragvajų.

Argentinoje gimęs 78 metų pontifikas 14 val. 43 min. vietos (22 val. 43 min. Lietuvos) laiku atskrido į Mariscalio Sucre (Mariskalio Sukrės) tarptautiniame oro uoste Kite. Diena buvo tokia vėjuota, kad vėjas nuplėšė Pranciškui nuo galvos kepuraitę, vos jis išlipo iš lėktuvo.

Tai pirmasis per pastaruosius tris dešimtmečius popiežiaus vizitas Ekvadore, o tūkstančiai džiūgaujančių žmonių susirinko sostinėje ir stovėjo pakelėse, jį sveikindami.

Pranciškus atskrido oro bendrovės „Alitalia“ keleiviniu lėktuvu, pabrėždamas savo santūrų ir kuklų būdą, tapusį neatsiejamu jo pontifikato ženklu.

Netekęs kepuraitės popiežius vis tiek šypsojosi ir buvo pasitiktas oro uoste švytinčio Ekvadoro prezidento Rafaelio Correos (Rafaelio Korėjos). Jiedu šiltai apsikabino.

Grojant orkestrui, palei ilgą raudonąjį kilimą išsirikiavo indėnų vaikai, dėvintys tradicinius drabužius. Pontifikas paspaudė ranką kiekvienam iš jų, o gausios apsaugininkų pajėgos laikėsi pagarbaus atstumo.

Jo vėliausias vizitas Pietų Amerikoje buvo 2013 metais surengta kelionė į Braziliją, kurią vainikavo 3 mln. žmonių susibūrimas Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje, kur pontifikas aukojo mišias, baigiantis katalikiškoms Pasaulio jaunimo dienoms.

Lotynų amerikiečiai sudaro daugumą tarp 1,2 mlrd. pasaulio katalikų, nors pastaraisiais metais žemyne stiprėjo evangelikų bendruomenė.

„Noriu liudyti Evangelijos džiaugsmą ir nešti Dievo jautrumą ir globą“, – Pranciškus, pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius, sakė prieš išvykdamas į aštuonių dienų kelionę, per kurią jis pasakys ne mažiau negu 22 kalbas.

„Ypač skurde gyvenantiems vaikams, senyviems žmonėms, sergantiems, įkalintiems, vargšams – tiems, kad yra tapę vartotojiškos kultūros aukomis“, – pridūrė jis.

Visose trijose šalyse, kurias jis aplankys, katalikai sudaro gyventojų daugumą. Jos taip pat jau seniai kenčia nuo skurdo ir nelygybės, labiausiai paveikusios vietos indėnų bendruomenes.

Pranciškus, kuris taip pat yra pirmasis popiežius jėzuitas, pirmadienį aukos mišias, kurios bus transliuojamos aštuoniomis kalbomis.

Pontifiko vizitas vyksta tuo metu, kai Ekvadore yra padidėjusi politinė įtampa. Šalyje neseniai vyko vienos iš didžiausių pastarųjų metų demonstracijų prieš vyriausybę, per kurias R.Correa buvo raginamas atsistatydinti.

Pranciškus, nevengiantis pasisakyti politikos temomis, kvietė R.Correą skatinti „dialogą ir dalyvavimą be išimčių“.

Prezidentas vėl susitiks su popiežiumi pirmadienio vakarą. Pranciškus taip pat susitiks su Bolivijos lyderiu Evo Moralesu (Evu Moralesu) ir Paragvajaus prezidentu Horacio Cartesu (Horasijumi Kartesu).

Pranciškui ši kelionė į užsienį – jau devintoji, bet jis tapo tik antruoju popiežiumi, aplankiusiu Ekvadorą po velionio Jono Pauliaus II vizito 1985 metais.

Tuo metu katalikais save laikė apie 94 proc. šios šalies gyventojų. Dabar 16 mln. gyventojų turinčiame Ekvadore katalikai sudaro apie 80 procentų.

Šis bendruomenės mažėjimas buvo stebimas tuo metu, kai vis daugiau tikinčiųjų pereina į evangelikų bažnyčias. Didelę jų dalį sudaro indėnai, nusivylę dėl nepakankamo Katalikų Bažnyčios hierarchų dėmesio jų reikalams.

Pranciškus trečiadienį išskris į Bolivijos sostinę La Pasą.

Penktadienį jis išvyks į Paragvajų, o į Romą grįš liepos 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių