Quantcast

Popiežius paskyrė Čikagos arkivyskupu nuosaikių pažiūrų dvasininką

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus, pirmąkart ėmęsis didelių pertvarkymų JAV Katalikų Bažnyčios hierarchijoje, šeštadienį paskyrė vyskupą Blase'ą Cupichių (Bleizą Kupičių) naujuoju Čikagos arkivyskupu.

65 metų B.Cupichius, laikomas nuosaikių pažiūrų dvasininku ir iki šiol ėjęs Spokano vyskupo pareigas Vašingtono valstijoje, pakeis labiau konservatyvų veikėją – 77 metų kardinolą Francis George'ą (Frensį Džordžą), kuris traukiasi iš aktyvios tarnystės.

Čikagos arkivyskupija, kurios katalikų bendruomenę sudaro per. 2,2 mln. žmonių, yra trečioji didžiausia Jungtinėse Valstijose pagal gyventojų skaičių. Jos vadovas tradiciškai atlikdavo svarbų vaidmenį Amerikos Bažnyčios hierarchijoje ir ryšiuose su nacionalinės politikos lyderiais.

Šio miesto arkivyskupams tradiciškai suteikiamas kardinolų statusas, todėl B.Cupichius galėtų dalyvauti konklavoje, jeigu Pranciškus mirtų arba atsistatydintų.

Omahos mieste Nebraskos valstijoje gimęs B.Cupichius studijavo JAV katalikiškuose universitetuose ir Popiežiaus Grigaliaus universitete Romoje.

Autoritetingas JAV katalikų naujienų portalas „Crux“, palaikantis ryšius su dienraščiu „The Boston Globe“, nurodė, kad B.Cupichius „plačiai laikomas nuosaikiu balsu tarp katalikų vyskupų (ir) dažnai vietoje kultūrinių mūšių renkasi dialogą ir supratimą“.

Šiuo atžvilgiu jo pozicija atitinka skelbiamą Pranciškaus, raginančio verčiau užjausti, o ne smerkti arba kovoti dėl opių klausimų, tokių kaip abortai arba vienalytės santuokos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių