Quantcast

Musulmonai ir krikščionys plūdo į Tiranos gatves pasveikinti popiežiaus

  • Teksto dydis:

Krikščionys ir musulmonai sekmadienį suplūdo į Albanijos sostinės Tiranos gatves pasveikinti popiežiaus Pranciškaus, kuris į šią daugiausia musulmonišką šalį atvyko vienos dienos vizito, pagirti jos kaip darnos tarp religijų pavyzdžio.

Pontifiko lėktuvas Tiranos Motinos Teresės oro uoste nutūpė 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku. Oro uoste popiežių, kuris išsirengė į pirmąją kelionę Europoje už Italijos ribų, pasitiko premjeras Edi Rama (Edis Rama).

„Albanija yra šalis, kuri tiek daug kentėjo, – sakė popiežius žurnalistams, skrisdamas iš Romos. – Bet ji sugebėjo rasti taiką tarp skirtingų savo religijų, o tai yra geras ženklas pasauliui“.

Intensyvus 11 valandų vizitas vyksta opiu metu – kai Artimuosius Rytus krečia neramumai, o Europoje didėja netolerancija.

Valdžia visoje šalyje iki aukščiausio laipsnio sustiprino saugumą, nes buvo perspėjimų iš Irako, kad „Islamo valstybės“ džihadistai gali planuoti išpuolį prieš katalikų lyderį.

Dešimtys tūkstančių albanų, daugelis – musulmonai ar krikščionys ortodoksai, jau susirinko Motinos Teresės aikštėje Tiranos centre, kur popiežius vėliau aukos mišias. Kai kurie laikė transparantus su sveikinimais, o kiti skandavo „Papa Francesco! Papa Francesco!“.

Pagrindinėse sostinės Tiranos gatvėse plevėsavo geltonos ir baltos spalvų Vatikano vėliavos ir raudonos Albanijos vėliavos su juodu dvigalviu ereliu, buvo iškabinti komunizmo laikais – kai Albanija tapo pirmąja pasaulyje ateistine valstybe – persekiotų katalikų kunigų ir vienuolių portretai.

„Katalikų Bažnyčia Albanijoje yra Bažnyčia kankinė, o su popiežiaus Pranciškaus vizitu tai sužinos visame pasaulyje“, – sakė 51 metų Aida Agustini, viena aikštėje laukianti tikinčioji.

Šalia jos 85 metų musulmonas Hysenas Doli (Hiusenas Dolis), kuris į aikštę atėjo su 10-čia savo šeimos narių, sakė: „Mes priklausome kitai religijai, bet atėjome čia iš pagarbos, gauti popiežiaus palaiminimo“.

Pranciškus yra sakęs, kad pirmajai savo kelionei Europoje pasirinko šią skurdžią Balkanų valstybę, o ne kurią nors didelę euro zonos šalį, nes Albanija yra pavyzdys tokios žemės, kur sėkmingai sugyvena religijos, tarp kurių kitur dažnai tvyro įtampa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių