Quantcast

Politologė: Rusija gerai patampys A. Lukašenką, bet vėl pastatys atgal

  • Teksto dydis:

Geopolitinės situacijos Rytų Europoje stebėtojai jau kurį laiką diskutuoja, kuo baigsis tarp Rusijos ir Baltarusijos auganti įtampa. Kai kurie Lietuvos politologai teigia, kad, nors Rusijos spaudimas Aliaksandrui Lukašenkai didėja, rimtesnių geopolitinių pokyčių neturėtų įvykti.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Vytis Jurkonis pažymi, kad Baltarusijos ekspertų bendruomenėje ir opozicijoje yra minčių, kad Rusijos spaudimas didėja, tačiau tai tikrai neturėtų būti naujiena – užtenka prisiminti karus dėl naftos ar dujų.

Anot V. Jurkonio, A. Lukašenka neturėtų smarkiai atitolti nuo Maskvos.

„A. Lukašenka visuomet išpardavinėjo Baltarusijos suverenitetą. Man atrodo, klaidinga matyti tarsi A. Lukašenka yra Baltarusijos nepriklausomybės garantas. Jis tik gilino santykius su Rusija ir nedarė nieko, kad Rusijos Baltarusijoje būtų mažiau. <...> Viskas yra gana paprasta: Baltarusija stengiasi pakelti savo kainą Kremliaus akyse, o Kremlius stengiasi numušti Baltarusijos kainą“, – mano TSPMI dėstytojas.

Jam pritaria ir Mykolo Romerio universiteto dėstytoja politologė Rima Urbonaitė, anot kurios, nėra signalų, rodančių, kad šių šalių santykiai labai keisis.

„Rusija gerai patampys A. Lukašenką, bet vėl pastatys ten, kur jis buvo, nes jis iš esmės rimto atsitraukimo manevro neturi. Tos manipuliacijos, kad jis atsigręš į Vakarus, tai yra fikcija“, – mano politologė.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių