Quantcast

Po pertraukos atsidariusi Graikijos akcijų birža patyrė kritimą

Graikijos akcijų biržą pirmadienį po penkių savaičių pertraukos vėl atsidarė ir iš karto patyrė milžinišką 23 procentų kritimą. Graikijos birža buvo uždaryta birželio 26 dieną iš karto po to, kai šalies premjeras paskelbė apie planuojamą referendumą.

Po penkių savaičių kapitalo kontrolės, pirmadienį vėl atsidarė Graikijos akcijų birža. Ir kaip buvo galima prognozuoti – iš karto patyrė milžinišką nuosmukį. Beveik 23 procentų kritimas rinkai yra skaudus smūgis, tiesa, Graikijos vyriausybė tokių rezultatų ir galėjo tikėtis.

Skaudžiausią smūgį gavo šalies bankai. Didžiausių šalies bankų akcijos, atsidarius rinkai, iš karto krito 30 procentų.

Graikijos kapitalo rinkos komisijos pirmininkas teigia, kad, norint sužinoti, kaip šalies finansai atlaikė šią krizę ir ko galima tikėtis ateityje, reikia palaukti savaitės pabaigos. Graikijos investuotojams ypač sudėtinga, nes jiems vis dar taikomi kapitalo apribojimai, todėl pirkti ir parduoti akcijas graikams yra sunkiau nei užsieniečiams.

Graikai pirkdami negali naudoti savo vietinių sąskaitų, jeigu turi sąskaitų užsienyje, tai daryti gali. Tokią dalinę kontrolę Graikijos vyriausybė palaiko todėl, kad nuo pernai gruodžio iš šalies bankų atsiimta apie 40 milijardų eurų, kad ir kokios sunkios būtų Graikijos vyriausybės priemonės apriboti pinigų išėmimą ir judėjimą iš šalies, tai atnešė šaliai naudos.

Europos akcijų biržos nepajautė Graikijos kritimo ir, netgi įsibėgėjus prekybai, registravo nedidelį, pusės procento kilimą. Tačiau vyriausieji biržos makleriai teigia, kad Europos akcijų biržai didesnę įtaką gali padaryti Kinijos biržos nuosmukis. Frankfurte užregistruotas įdomus finansinis reiškinys – šalies bankų akcijų vertė kyla, o ne krenta.

„Commerzbank“ pademonstravo labai gerus šio ketvirčio rezultatus. Tikimasi, kad bus galima uždirbti dividendų jau šiais metais, pirmą kartą nuo 2007 m. Nors dividendai gali būti labai maži, vis tiek tai dividendai. Tai geras ženklas, nes komerciniai bankai, atrodo, klesti“, – sako „Hauck and Aufhaeuser“ vyriausiasis makleris Fidelis Helmeris.

Graikijos finansų krizė milžiniškų padarinių Europos ekonomikai kol kas nedaro, tačiau akivaizdu, kad bendrijos ekonominį augimą Atėnai tikrai stabdo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių