Quantcast

Plagiato skandalai skina ministrus

  • Teksto dydis:

Vos mėnesį dirbančią Čekijos vyriausybę krečia jau trečias plagiato skandalas. Šįkart akademinio nesąžiningumo šešėlis krito ant gynybos ministro Lubomiro Metnaro.

Čekijos visuomeninio tramsliuotojo teigimu, 50 metų ministro diplominiame darbe yra pateiktas citatų šaltinių sąrašas, pačiame tekste stinga tiesioginių nuorodų į juos. Mažiausiai aštuoni puslapiai esą nurašyti nuo vienos knygos – ištisai ar su nedideliais pakeitimais. Tai daryta be nuorodos į šaltinį.

Nuo 2017 m. gruodžio Vidaus reikalų, o dabar – Gynybos ministerijai vadovaujantis L.Metnaras 2004 m. baigė Ostravos universitetą. Magistro laipsnį jis apsigynė parašęs darbą "Kolektyvinis investavimas".

Neabejojama, kad dėl skandalo L.Metnaras atidėjo trečiadienį turėjusį vykti vizitą į Slovakiją. Prieš komentuodamas jam mestus kaltinimus, jis sakė norįs iš naujo peržiūrėti savo darbą ir, jei jie pasitvirtins, nedelsiant atsistatydinti.

Ministras sakė esąs nustebęs dėl priekaištų, nes buvęs tikras, kad nurodė visus šaltinius.

Mažiausiai aštuoni puslapiai esą nurašyti nuo vienos knygos – ištisai ar su nedideliais pakeitimais.

Dėl panašių kaltinimų plagiatu jau teko atsistatydinti dviem vos birželį prisiekusios Andrejaus Babišo vadovaujamos vyriausybės ministrams. Judėjimo "Ano" atstovė Tatana Mala paliko teisingumo ministrės, kuriame buvo išdirbusi vos trylika dienų, o socialdemokratas Petras Krčalas – darbo ir socialinių reikalų ministrų postus.

Buvusi teisingumo ministrė nepripažino savo kaltės, tikino, kad ji puolama norint sužlugdyti "Ano", todėl postą paliko nenorėdama pakenkti judėjimui. O T.Malos diplominiame darbe rasta sakinių, identiškų su studentės Veronikos Grosovos tekstu: identiškos buvusios net klaidos. Identiškos teksto dalys sudaro ne mažiau kaip 5 proc. visos apimties.

Įdomu ir tai, kad V.Grosova savo darbą gynė Masariko universitete penkeriais metais anksčiau nei būsimoji ministrė. Be to, pastaroji darbe, nagrinėjančiame vaikų teises tėvų skyrybų atveju, nukopijavo ištisas pastraipas iš portale ePravo skelbto rašinio, tačiau šaltinio nenurodė. Ekspertai įsitkinę, kad tai – ne atsitiktinis kopijavimas, bet sąmoningas plagiatas. Esą 2011-aisiais, kai savo darbą gynė T.Mala, dar nebuvo naudojamasi elektroninėmis plagiato nustatymo sistemomis, todėl ji praslydo nesučiupta.

P.Krčalo atvejis – dar primityvesnis. Ekonomikos universiteto ekspertas Janas Machas buvusio ministro bakalauro darbe aptiko ištraukas iš metais anksčiau darbą apgynusios to paties universiteto studentės. Identiškų būta 30 puslapių.

Pats P.Krčalas aklai nesigynė, teigdamas, kad gerai nepamena visų studijų aplinkybių. "Turėjau griežtą vadovą ir jis mane pagyrė", – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Patikrinus LT disertacijas...?

Ministrus

Ministrus portretas
..skina, o lsmu gtf dekanas ir toliau pseudo akademines bendroves slovinamas. Cia lieeeeeetuva
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių