Quantcast

Pietų Osetija 2017-aisiais balsuos dėl prisijungimo prie Rusijos

  • Teksto dydis:

Gruzijos separatistinis Pietų Osetijos regionas ateinančiais metais surengs referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos, sakoma ketvirtadienį paskelbtame jos prezidento ir parlamento pirmininko pranešime.

Maskvos remiamas regionas, kurio nepriklausomybę Rusija pripažino po trumpo karo su Gruzija 2008-ųjų rugpjūtį, surengs tą plebiscitą po prezidento rinkimų, sakoma Pietų Osetijos prezidentūros pranešime.

Prezidentas Leonidas Tibilovas ir parlamento pirmininkas Anatolijus Bibilovas sakė formaliai pritariantys idėjai „surengti referendumą dėl klausimo, ar Pietų Osetija turėtų prisijungti prie Rusijos Federacijos 2017 metais“, rašoma pranešime.

L.Tibilovas buvo išrinktas 2012 metų balandį penkerių metų kadencijai. Konkreti kitų prezidento rinkimų data dar nėra nustatyta.

Regionas pernai spalį paskelbė inicijuojantis „referendumo procedūrą“.

L.Tibilovas sakė, kad šį procesą koordinuos su Maskva.

Pranešimas apie potencialų Pietų Osetijos prisijungimą prie Rusijos buvo paskelbtas praėjus dviem metams po to, kai Maskva 2014-ųjų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą po prieštaringai vertinamo referendumo.

Dėl tos aneksijos Vakarų šalys paskelbė Maskvai ekonomines sankcijas, o Rusijos kaimynės reiškė susirūpinimą dėl joms iškilusios potencialios grėsmės.

Maskva pastaraisiais metais vykdė glaudžios integracijos politiką su Pietų Osetija, kurią Tbilisis laiko okupuotu regionu, kaip ir kitą separatistinę Gruzijos teritoriją – Abchaziją.

Be Rusijos, Pietų Osetijos nepriklausomybę yra pripažinusios dar trys Jungtinių Tautų narės: Nikaragva, Venesuela ir Nauru.

Gruzija taip pat kaltino Maskvą dėl jos teritorijų „šliaužiančios aneksijos“, tvirtindama, kad rusų pasieniečiai perkėlinėja ribos su Pietų Osetija ženklus gilyn į Tbilisio kontroliuojamą teritoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių