Quantcast

Pekinas perspėja D. Trumpą: „viena Kinija“ nediskutuotina

  • Teksto dydis:

Išrinktajam JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) prakalbus apie galimybę atmesti ne vieną dešimtmetį vykdytą „vienos Kinijos“ politiką ir sustiprinti ryšius su Taivanu, Pekinas šeštadienį perspėjo Jungtines Amerikos Valstijas, kad šis diplomatinis principas nediskutuotinas.

„Dėl to deramasi nebus“, – pranešime teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas (Liui Kangas).

„Pasaulyje yra tik viena Kinija, Taivanas yra nedalomas Kinijos regionas, ir Kinijos liaudies respublikos vyriausybė yra vienintelė teisėta Kinijai atstovaujanti vyriausybė“.

D. Trumpas pagrasino griežtai reaguoti į bet kokius, jo manymu, nesąžiningus Kinijos prekybos veiksmus ir pasiūlė, kad „vienos Kinijos“ politika galėtų tapti derybų įrankiu.

„Dėl visko galima derėtis, taip pat ir dėl „vienos Kinijos“, – penktadienį dienraštyje „The Wall Street Journal“ išspausdintame interviu teigė D. Trumpas.

D.Trumpas jau suerzino Kiniją, priimdamas sveikinimo skambutį telefonu iš Taivano prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven), – tai pakeitė ne vieną dešimtmetį trukusį diplomatinį precedentą, kai Baltieji Rūmai vengė tiesioginio bendravimo su Taivano vadove.

Šią salą Pekinas laiko atskilusia provincija, kurią reikia susigrąžinti – jei reikės, net jėga.

„Raginame atitinkamą JAV partiją Taivano klausimą nagrinėti itin jautriai ir gerbti ankstesnių JAV vyriausybių įsipareigojimus, vengti kliudyti sveikam ir stabiliam dvišalių santykių vystymuisi“, – pridūrė Lu Kangas.

„Neleidžiama atsiliepti“

Pekinas dėl šio klausimo pirmąkart perspėjo išrinktąjį JAV prezidentą dar gruodį, kai milijardierius verslininkas teigė nematąs priežasčių, dėl kurių Vašingtonas turėtų „laikytis „vienos Kinijos“ politikos, nebent būtų sudaryta sutartis su Kinija sutartį dėl kitų dalykų, tarp jų ir prekybos“ .

Azijos milžinė tvirtino galinti paremti „JAV priešiškas jėgas“, jei D. Trumpas savo grasinimų neatsisakys.

Interviu „The Wall Street Journal“ D. Trumpas taip pat apgynė prieštaringai vertinamąjį pokalbį su prezidente Tsai Ing-wen.

„Mes pernai jiems pardavėme karinės įrangos už 2 milijardus JAV dolerių. Galime parduoti jiems naujausios ir puikiausios karinės įrangos už 2 milijardus JAV dolerių, tačiau mums neleidžiama atsiliepti į skambutį“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pagaliau visą gaminamą mėšlą srėbs patys.

sis

sis portretas
/asilas/ su savo idijotiska arogancija dar privirs .koses/ kuria srebs visas pasaulis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių